Ik mis je – Harlan Coben


De vrije val van Coben?

Harlan Coben is een thrillerauteur met een enorme staat van dienst. Zo ongeveer alle prijzen die er in dat genre toe doen heeft hij gewonnen, verschillende boeken zijn verfilmd. Vooral zijn reeks rond Myron Bolitar is van bijzonder hoog niveau. Hij kwam wat aarzelend op gang, heeft de top bereikt, maar de afdaling lijkt met zijn laatste boeken in gang te zijn gezet. Of is het eerder een vrije val? Het tamelijk recente Ik mis je doet het ergste vrezen.

Ik mis je begint als een goedkope liefdesroman. Kat is de dochter en ook kleindochter van een politieman en is in hun voetsporen getreden. Zij heeft niet veel anders dan haar werk. Haar grote liefde, Jeff,  is al lang geleden uit beeld geraakt, haar vader is gedood tijdens het werk en met nieuwe relaties wil het niet vlotten. Van een vriendin krijgt zij een tijdelijk abonnement op een site voor internetdating. Opeens meent zij het gezicht te herkennen van Jeff. Na de nodige aarzelingen te hebben overwonnen stuurt zij hem een bericht maar het antwoord dat zij krijgt is niet waarop zij had gehoopt.

Tegelijk wordt zij benaderd door een jongeman die zijn moeder kwijt is. Hij hackt er een beetje op los, maar nu zijn moeder spoorloos lijkt gaat hij gerichter te werk. Hij komt erachter dat zij via dezelfde datingsite van Kat in contact is gekomen met, je raadt het al, Jeff. De aanwijzingen dat er iets heel erg mis is nemen toe. Is zijn moeder wel op vakantie? Is Jeff wel de echte Jeff of wordt zijn identiteit misbruikt?

Je kunt het met een gerust hart aan Coben overlaten om  meerdere verhaallijnen aan elkaar te knopen. Dit gebeurt in Ik mis je op een logische en vakkundige manier, niet gekunsteld of geforceerd. Dat is niet het probleem met dit boek.

De makke van dit boek is niet de plot. Het begin lijkt wel door een matig getalenteerde leerling van de meester te zijn geschreven. Het is hoogst merkwaardig om door het hele verhaal heen wisecracks tegen te komen die zo uit de mond van Myron Bolitar hadden kunnen komen. Alsof Coben zijn fictieve held wel heel erg lijkt te missen.
Pas ver over de helft wordt de (echte??? ) hand van Coben zichtbaar, vanaf het punt dat alles samen lijkt te komen wordt het bijna ouderwets goed.

Maar dan. Coben heeft er (vooral in zijn laatste thrillers) een handje van om zijn verhalen op een mierzoete manier te laten aflopen, om misselijk van te worden. Alles komt goed, meer dan goed, alles voor de traan. De tissuefabrikanten zullen hem dankbaar zijn. Maar niet iedere lezer is van dit soort zoetsappigheid gediend, wat mij betreft is het in Ik mis je teveel van het goede.

Coben heeft een interessant onderwerp aangesneden, heeft kundig de verhaallijnen samen laten komen, maar er zijn teveel mankementen. Ik mis je is een middelmatig boek, niet passend bij de status van deze erkende topper.

Ik mis je Boek omslag Ik mis je
Harlan Coben
Thriller
Boekerij
4 augustus 2015
Paperback
368
Martin Jansen in de Wal

 

Kat Mahon werkt bij de NYPD. Net als haar opa, die zelfmoord pleegde met zijn dienstwapen. En net als haar vader die in dienst werd gedood, op zijn 53e. Dat heeft haar getekend; ze heeft alleen een relatie met haar werk. En daarom probeert ze nu internet-dating. Op match.com klikt ze in hoog tempo foto's aan. Tot ze een bekend gezicht ziet, haar grote liefde Jeff Price. Ze weet het zeker. Hun breuk destijds was haar schuld, maar het spijt haar nog steeds. Ze stuurt een kort berichtje, maar zijn antwoord is niet wat ze verwachtte. Speelt hij een spel? En waarom wordt het stil na een paar mails? Kat voelt dat dit meer is dan een mislukt contact. Is het echt Jeff en waar was hij de afgelopen twintig jaar?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder