Falco en de gestolen stympha’s – Nienke Pool


Overtuigend debuut

Wat zijn nou weer stympha’s? De vogels die zo’n belangrijke rol spelen in het debuut Falco en de gestolen stympha’s van Nienke Pool. Wikipedia biedt uitkomst:
“De stymphaliden zijn een mythologisch fabelras. Ze lijken qua grootte en vorm op kraanvogels, maar het zijn mensenetende monsters met een koperen bek en klauwen. Ze kunnen pantsers doorboren en hun koperen veren afschieten als pijlen.

Deze vogels zijn genoemd naar de donkere moerassen van Stymphalus in Arcadie, waar ze ooit geleefd zouden hebben. Ze terroriseerden boerderijen en dorpen, doodden mensen en dieren en vergiftigden het land met hun uitwerpselen.”

De fantasiewereld Concordia is getroffen door een ramp van ongekende omvang. Chaos, het recht van de sterkte, rooftochten, de wereld staat op zijn kop. De sterksten zijn de Alkeiden die echter vooral fungeren als loopjongens van hen die het machtsvacuüm willen vullen.
Ook het volk van Falco komt aan de beurt. Zij krijgen bezoek van deze Alkeiden en enkele anderen. Niet dat zij nou zoveel te bieden hebben, het gaat vooral om de stympha’s, de bijzonder vogels met verrassende kenmerken. Elk van deze vogels is verbonden aan een Vogelmens, zoals Falco. Met list en bedrog slagen de rovers erin om de stympha’s weg te halen bij de Vogelmensen.

stympha-1

 Afbeeldingen waarop stymphaliden voorkomen

 

stympha-2

De jonge en onbezonnen Falco laat dat niet op zich zitten. Samen met zijn veel beter nadenkende vriend Tycho smeden zij een plan om de vogels terug te halen. Dat gaat niet zomaar. De plannen van Falco mislukken meestal, doch samenwerking met Tycho  vergroot wel de kans van slagen. De jongens beginnen aan een vrijwel kansloze missie, maar gaandeweg komen zij anderen tegen die ook zo hun belangen hebben en graag samen met hen optrekken. Er ontrolt zich een verhaal vol verwikkelingen, list en bedrog, verraad, maar ook van nieuwe vriendschappen, trouw en heldenmoed, met een verrassend slot.

Falco en de gestolen stympha’s is een origineel verhaal. Het is fantasy, maar veel is wel gebaseerd op de wereld zoals wij die kennen. Een melt down heeft in de echte wereld ook al plaatsgevonden. Smeltende ijskappen, mensen op drift, het zijn herkenbare verschijnselen. De combinatie met fantasy-elementen en mythische vogels is goed gevonden.

De stijl is tamelijk eenvoudig en past uitstekend bij de doelgroep van vrij jonge lezers. De karakters zijn heel aardig uitgewerkt, sommige karakters zijn tamelijk voorspelbaar, andere zijn verrassend. Het tempo is vanaf het begin hoog, maar op een prettige manier, het wordt niet gejaagd. Deze mix zorgt ervoor dat Falco en de gestolen stympha’s makkelijk doorleest en de aandacht goed weet vast te houden.

En overtuigend debuut van een originele verhalenvertelster, een boek dat vermoedelijk een grote groep van jonge lezers zal aanspreken. En dat zou terecht zijn, al was het maar om het enthousiasme van Nienke Pool dat van de pagina’s afspat. De tekstuele onvolkomenheden, die helaas iets te vaak voorkomen, kunnen daar gelukkig weinig aan afdoen.

 

 

Falco en de gestolen stympha’s Boek omslag Falco en de gestolen stympha’s
Nienke Pool
Fantasy, young-adult
Godijn publishing
2016
Paperback
411

 

Na de Melt Down geldt het recht van de sterkste in Concordia. Het recht van de Alkeiden. Rovend trekken zij door het land en stelen de dierbare Stympha’s van het Vogelvolk. Tijdens zijn zoektocht naar de vogels beleeft Falco spannende avonturen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Pas als hij samenwerkt, kan hij de vijand verslaan. En dan merkt hij dat de vijand veel gevaarlijker is dan hij aanvankelijk dacht…

Falco en de gestolen Stympha’s is een YA fantasy verhaal dat losjes is gebaseerd op de mythe van Herakles en zijn gevecht tegen de Stymphalische Moordvogels uit de Moerassen van het Oosten. Falco en de gestolen Stympha’s is een verhaal over vriendschap, moed en het ontdekken van nieuwe werelden.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder