De erfenis van Richard Grenville – Natalie Koch


Trage fantasy met bovengemiddelde diepgang

Het verhaal van een tiener die, al dan niet uit vrije wil, wordt opgeleid tot magiër is langzamerhand een uitgekauwd cliché geworden. Verhalen die volgens voorspelbare patronen verlopen en waar alleen de namen verschillen van die van voorgangers, het is aan de orde van de dag. Gelukkig zijn er af en toe boeken die iets toevoegen en alleen al daarom het lezen waard zijn. De erfenis van Richard Grenville door Natalie Koch is zo’n voorbeeld.

In dit eerste deel van de reeks De verborgen universiteit is Alexa de hoofdpersoon. Zij heeft genoeg van het gedrag van haar moeder die haar vrijwel permanent op de huid zit. Een oplossing vindt zij in een uitwisselingsprogramma van een kleine universiteit in Londen. Op eigen benen leren staan is de eerste uitdaging waarmee zij te maken krijgt. Het studentenhuis waar zij terecht komt bezorgt haar een verrassing en gemengde gevoelens. Ëén van de medebewoners is een jeugdvriend, met wie het contact verbroken was.

De reguliere universiteit heeft een verborgen dimensie: een opleiding voor magiërs met een besloten opleidingstraject waartoe alleen degenen met de juiste eigenschappen toegang hebben. En natuurlijk is Alexa zo iemand.

De erfenis van Richard Grenville vertoont veel overeenkomsten met de boeken over Harry Potter en Zweinstein. Niet alleen het traject en de universiteit, ook personages vertonen nogal wat trekjes vergelijkbaar met personages uit de reeks van Rowling. Gelukkig zijn er ook voldoende verschillen die voorkomen dat het op een gemakzuchtige kopie van deze reeks lijkt.
Het dagelijkse en het magische leven zijn veel meer met elkaar vervlochten, waardoor je veel meer het gevoel krijgt dat je met levensechte personen te maken hebt en de normale dagelijkse gebeurtenissen een prominentere rol hebben.

Het opvallendste verschil met onder andere de Harry Potterboeken is de bovengemiddelde diepgang. Natalie Koch werpt dilemma’s op en stelt vragen waar veel collegae aan de oppervlakte blijven. Als magiërs in staat zijn om hun gaven overal en altijd te beoefenen waarom worden die gaven dan niet ge- of misbruikt in de echte wereld? Waarom wordt niet simpelweg de macht gegrepen? De gedachten en de gesprekken hierover zijn interessant en geven De erfenis van Richard Grenville meer lading dan het zoveelste doorsnee fantasyverhaal.

De schrijfstijl is verzorgd, het leest prettig, hoewel het ook wel wat aan de veilige kant blijft en het bondiger en krachtiger had mogen zijn. Het verhaal komt rustig op gang en komt traag, helaas te traag, op stoom. Er gebeurt wel veel en sommige personages maken een interessante ontwikkeling door maar het is niet in verhouding tot het aantal pagina’s. Er zijn te veel passages waarin het moeilijk is de aandacht erbij te houden.

De erfenis van Richard Grenville is een aardige opener van deze reeks en ondanks dat het niet altijd even boeiend was doet wel uitzien naar het vervolg.

De erfenis van Richard Grenville Boek omslag De erfenis van Richard Grenville
De verborgen universiteit
Natalie Koch
Fantasy
Querido
31 augustus 2012
Hardcover
624

 

Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere krachten, waar ze zelf ook over blijkt te beschikken. Terwijl ze colleges volgt en van het studentenleven geniet, bestudeert ze in het geheim magie en leert haar krachten ontwikkelen. Ze ontdekt dat Londen vol geheime plekken zit, van verborgen kelders en kroegen tot spookmetrostations, en het wordt haar vooral duidelijk dat ze tegenover de buitenwereld niets mag loslaten over deze wereld. Intussen gebeuren er raadselachtige dingen; als eerst een docent en daarna haar huisgenote, het dromerige goth-meisje Rain, ten prooi vallen aan een onverklaarbare bewusteloosheid, gaat ze op onderzoek uit. Iemand houdt haar in de gaten, maar wie - en waarom?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder