Ten westen van de vrijheid – Thomas Engström


Kundig fabriekswerk

Ten westen van de vrijheid, van Thomas Engström, is het eerste deel van een nieuwe serie omtrent Ludwig Licht. Zoals het tegenwoordig vaker gaat is de verschijning van dit debuut met de nodige ketelmuziek gepaard gegaan. “Fenomenale thriller met internationale allure” is zo’n ronkende uiting. Het is heel aardig, de moeite waard, maar zeker niet fenomenaal.

Ludwig Licht is een uitbater van een verliesgevende horecagelegenheid in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Oud Stasimedewerker, in 1984 door de CIA gerekruteerd als spion en nog af en toe als zodanig actief. Als de financiële nood hem weer eens boven het hoofd groeit is de redding nabij. In Marrakesh zijn drie mensen vermoord, types voor wie de CIA bijzonder veel belangstelling heeft. Een week later belt een vrouw met de mededeling dat zij er meer van weet. De CIA heeft er groot belang bij om te achterhalen wie de moorden kan hebben gepleegd en doet er alles aan om de vrouw te kunnen uithoren. Zij doen een beroep op Licht om haar op onopvallende wijze naar Berlijn te krijgen.

Licht komt er al snel achter dat hij in een wespennest verzeild is geraakt. De vrouw blijkt de advocate te zijn geweest van een klokkenluider, qua verhaal vergelijkbaar met Wikileaks. De vermoorde mensen zijn ook daaraan gerelateerd. Er ontvouwt zich een gecompliceerd verhaal vol dubbele bodems, valkuilen en gore machtsspelletjes. Tussen de bedrijven door heeft Licht ook nog te stellen met een maffiose woekeraar aan wie hij veel geld is verschuldigd.

Ten westen van de vrijheid is kundig geschreven volgens de regels van het spel. Een ingewikkeld plot, een tot de verbeelding sprekende hoofdpersoon, met uiteraard een drankprobleem, een  interessant motief en een vakkundige twist als toetje.

Engström slaagt erin om de aandacht vast te houden omdat de plot de moeite waard is. Stilistisch heeft hij nog de nodige ruimte ter verbetering. Zijn gedetailleerde beschrijvingen van de gangen van de hoofdpersoon maken een reisgids naar Berlijn overbodig. De wijk Kreuzberg krijgt onnodig veel aandacht net als de toeristische hotspots van Berlijn, maar helaas vooral beschrijvend zodat hij er maar nauwelijks in slaagt de couleur locale overtuigend over het voetlicht te brengen. Het is mijn eigen herinnering en kennis van Berlijn en Kreuzberg die dit gebrek moeten compenseren.

Ludwig Licht is een redelijk aansprekende hoofdpersoon, de andere personages zijn nogal stereotiep. De communicatie doet, ondanks een aantal sterke uitschieters, te vaak nogal kunstmatig en te weinig oorspronkelijk aan.

Ten westen van de vrijheid is een heel aardig debuut en zeker aangenaam leesvoer. Toch lijkt het vooral een debuut dat met een te veel aan schroom is geschreven. Met wat meer lef en een meer eigen en minder geprefabriceerde stijl en toon kan Thomas Engström  wellicht nog tot hele mooie dingen in staat zijn. Om in de gaten te houden!

 

 

 

Ten westen van de vrijheid Boek omslag Ten westen van de vrijheid
Ludwig Licht
Thomas Engström
Thriller
Ambo Anthos
12 januari 2017
E-boek
267
Sophie Kuiper

 

Marrakech, juli 2011. In een kapperszaak worden drie Amerikaanse burgers bruut geëxecuteerd. Een week later belt een Amerikaanse vrouw de ambassade in Berlijn met meer informatie. De CIA-top in Berlijn vangt het bericht op en vermoedt een groot complot. Oud-agent en -spion Ludwig Licht wordt ingeschakeld om de vrouw op te sporen, en daarmee begint de jacht op Amerika’s gezworen vijanden. Marrakech, Berlijn en Amerika: plaatsen waar de oude wereld in botsing komt met de moderne. Wie zijn vijanden, wie zijn bondgenoten en wie beschermt onze vrijheid?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder