De derde stem – Cilla en Rolf Börjlind


Spannend maar wel veel toeval en effectbejag

De derde stem is het tweede deel in de reeks met Olivia Rönning en Tom Stilton in de hoofdrol. De auteurs, Cilla en Rolf Börjlind, hebben een ijzersterke reputatie als scenarioschrijvers. Zij hebben onder meer alle afleveringen van de 26-delige filmserie over Martin Beck geschreven. Het eerste deel, Springvloed, was een goed verhaal met helaas een einde dat iets te veel op drama was gericht. Het was wel goed genoeg om niet lang te willen wachten met het lezen van het vervolg.

Na het heftige einde van de in Springvloed beschreven gebeurtenissen heeft Olivia zich een tijdje afgezonderd. In die periode heeft zij besloten zich af te keren van het politiewerk en een andere weg in te slaan. Terug in Zweden raakt zij al snel betrokken bij de dood van Bengt Sahlmann, een goede bekende van haar. Het lijkt zelfmoord, maar Olivia beschikt nog over haar instincten en ruikt onraad. In weerwil van haar voornemen raakt zij steeds nauwer betrokken bij het onderzoek naar deze zaak.

Tegelijk raakt Tom Stilton betrokken bij een misdaad. Zijn uit Marseille afkomstige vriend Abbas komt erachter dat zijn grote liefde, een blinde circusartieste, met wie het contact verloren is gegaan op gruwelijke wijze in Marseille is vermoord. De moord is niet opgehelderd. Hij doet een beroep op Tom die hem via een bevriende Franse rechercheur op weg kan helpen. Tom kan niet weigeren, hij heeft een morele schuld in te lossen, en de twee gaan op onderzoek uit.
Het lijken twee geheel los van elkaar staande zaken, maar schijn bedriegt. Aan het eind komen deze en andere verhaallijnen bij elkaar in een van spanning zinderend slot.

Het begin van De derde stem is matig: een van clichés aan elkaar hangende start die op kunstmatige wijze spannend wordt gemaakt. Gelukkig herpakken zij zich daarna snel. De verhaallijnen worden daarna een stuk geloofwaardiger gebracht. Het tempo is gevarieerd, de spanning is goed gedoseerd, het kost geen enkele moeite de aandacht erbij te houden.

Ze nemen gelukkig ook ruimschoots de tijd om de personen zich verder te laten ontwikkelen. De aandacht voor de privélevens is eveneens goed gedoseerd, wordt nergens overdadig, het boek kent in dat opzicht een goede balans.

Maar De derde stem kent helaas wel een overdaad aan toeval en effectbejag. Het is al heel bijzonder dat twee van zulke misdaden een gemene deler hebben maar daar blijft het niet bij. Het aantal malen dat belangrijke personen op het nippertje van de dood worden gered, de keren dat het toeval een handje helpt en de ontwikkelingen mooi op tijd een plek vinden in het verhaal wekken de indruk dat het vooral heel erg bedacht en tot achter de komma is uitgewerkt. Er is geen enkele ruimte voor eigen invulling door de lezer, fantasie is niet nodig, alles wordt keurig uitgelegd, uitgewerkt en afgewikkeld.
Daar staat tegenover dat de hoofdpersonen nog voldoende mysterie in zich hebben om uit te zien naar het vervolg.

Ook De derde stem is weer een knap gecomponeerd verhaal. De ervaring die het duo heeft om plots voor televisie te schrijven hebben zij ook hier weer kunnen aanwenden. Ondanks de minpunten blijken zij weer vaardig genoeg om een thriller te schrijven die bovengemiddeld goed is. Op naar deel drie!

 

De derde stem Boek omslag De derde stem
Rönning en Stilton
Cilla en Rolf Börjlind
Thriller
384
20 mei 2014
Paperback
384
Corry van Bree

 

De blinde assistente van een messenwerper wordt levenloos aangetroffen in een park in Marseille. Ze is de ex van een goede vriend van Tom Stilton, en samen onderzoeken ze haar dood. Intussen wordt in Stockholm het lijk van douanebeambte Bengt Sahlmann aangetroffen. Er is gepoogd het op zelfmoord te laten lijken, maar dat is overduidelijk niet het geval en de politie legt onmiddellijk de link met een grote drugsvangst van de douane. De zaak belandt op het bureau van Mette Olsäter, die het team leidt dat een grote internationale drugszwendel onderzoekt. Olivia Rönning is terug uit Mexico en raakt bij toeval betrokken bij de zaak-Sahlmann. Ze kiest daarin hoe kan het ook anders een heel andere weg dan het team van Mette Olsäter en komt zo op het spoor van de moordenaar. Maar die weet op zijn beurt inmiddels ook wie Olivia is.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

3 gedachten over “De derde stem – Cilla en Rolf Börjlind”

    • Deel 1 en 2 zijn allebei heel goede thrillers Mies. Maar net geen 5 sterren. Ik ga snel aan deel 3 drie beginnen en voor Hebban Club van 10 heb ik inmiddels deel 4, Wiegelied binnen in het kader van Hot or not. Eind deze maand zul je van beide boeken recensies kunnen verwachten.
      Om niets te missen mag je je ook abonneren :), heb ik met jouw vermakelijke blog ook gedaan.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder