Dodelijk patroon – Jo Nesbø

De eenzame strijd van een alcoholische politieman
Veel Scandinavische hoofdpersonen in thrillers hebben een nogal gemankeerd privéleven. Er zijn er die er een rommeltje van maken. Er zijn er die er een enorme puinhoop van maken. En je hebt Harry Hole, de hoofdpersoon in de serie van Jo Nesbø. Hij is de overtreffende trap van (zelf)destructie. De man die in staat is om in een alcoholroes van enkele dagen alles wat hij daarvoor heeft opgebouwd de vernieling in te helpen. En desondanks in staat is elke keer weer op te krabbelen, zelfs uit de schier hopeloze toestand waarin hij verkeert aan het begin van Dodelijk patroon.

Er lijkt geen redden meer aan. Een eigen onderzoek naar een vermoorde bevriende collega levert te weinig op om gevolgen aan te verbinden. De verantwoordelijke, in zijn ogen dan, komt er weer mee weg en er is niets wat hij eraan kan doen. In zijn geval is alcohol de enige uitweg. Dat kost hem zijn relatie, en op een haar na, zijn baan. Maar: er lijkt een seriemoordenaar actief te zijn, de schrik van elk politiekorps, en dat in vakantietijd. Alle hens aan dek! Wegens onderbezetting krijgt Harry daarom toch nog een kans. Hij moet wel samenwerken met zijn vijand in het korps, Tom Waaler. Dat is een stevige uitdaging, maar biedt hem wellicht k ook kansen om met Waaler af te rekenen.
Het resulteert in twee plotlijnen die ingenieus door elkaar heen lopen.

Terwijl de jacht op de seriemoordenaar onder steeds grotere druk komt te staan heropent Harry zijn privé onderzoek naar Tom Waaler, de inspecteur die binnen het korps onomstreden lijkt maar door Harry wordt beschouwd als het brein van een criminele organisatie die zich onder andere met wapensmokkel bezighoudt. Hij vermoedt ook diens betrokkenheid bij de moord op zijn collega. Tussendoor krijgt hij ook nog een voorstel dat hij in zijn onstabiele toestand niet meteen afwijst. Misschien kan hij gewoon niet weigeren, is het maar beter om zich erbij neer te leggen en zijn ziel aan de duivel te verkopen.

De diverse verhaallijnen in Dodelijk patroon, de dilemma’s waar hij mee te maken krijgt en de tamelijk kansloze pogingen om zijn relatie weer te herstellen resulteren in een fascinerende thriller. Één die de aandacht constant weet vast te houden tot en met de zinderende ontknoping.

Dodelijk patroon is wederom een thriller van topniveau. Na de voorgaande delen was het maar de vraag of Nesbø erin zou slagen het hoge niveau vast te houden en het antwoord is een volmondig ja.

De krachtige stijl, de empathie die de wankelmoedige hoofdrolspeler oproept, de kleurrijke personen en de ingenieuze plotlijnen zijn inmiddels gekende wapens van deze auteur. Hoewel Harry Hole aan het slot moe en moedeloos overkomt en hij onzeker is over zijn toekomst kennen de liefhebbers het antwoord al. Op naar deel zes!

Dodelijk patroon Boek omslag Dodelijk patroon
Harry Hole
Jo Nesbø
Thriller
Cargo
12 juni 2012
Paperback
456
Annelies de Vroom

Een jonge vrouw wordt in haar flat in Oslo vermoord. Van haar linkerhand is een vinger afgesneden en achter haar ooglid zit een kleine diamant in de vorm van een pentagram.
Rechercheur Harry Hole wordt samen met zijn collega en rivaal Tom Waaler op de zaak gezet. Aanvankelijk wil Hole niets met het onderzoek van doen hebben en zeker niet met Waaler, die hij verdenkt van moord en wapensmokkel. Veel keuze heeft hij echter niet, want hij staat op het punt ontslagen te worden. Bovendien blijft het niet bij dit ene slachtoffer. Een reeks gelijksoortige moorden vormt een vijfpuntig patroon op de kaart van Oslo en brengt de stad in de greep van een seriemoordenaar, die elke vijfde dag een nieuw slachtoffer maakt. Vastbesloten de dader op te sporen en Tom Waaler als crimineel te ontmaskeren komt Hole onverwacht zelf tegenover de politie te staan. De moeilijkste keuzes die hij moet maken bepalen zijn toekomst als rechercheur.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder