Historische verhalen – Diverse auteurs


Veelbelovend initiatief

De geschiedenis vormt een onuitputtelijke bron voor verhalen. Het is goed om te zien dat een nieuw initiatief aan verschillende auteurs de ruimte geeft om verhalen te publiceren die op historische gebeurtenissen zijn gebaseerd. Gebeurtenissen die deels een plekje hebben gevonden in het collectieve geheugen afgewisseld met min of meer onbekende voorvallen.

In de gedrukte versie van Historische Verhalen zijn er 27 van gebundeld.

Het eerste wat in het oog springt is de mooie omslag, een reproductie van Rembrandt’s Landschap met stenen brug. Goed getroffen en geeft meteen aan wat voor sfeer je kunt verwachten: een reis terug in de tijd, met weemoed omgeven.
De verschillende verhalen omspannen een periode van vele eeuwen, het oudste speelt in de prehistorie. Vrijwel alle perioden tot en met de relatief recente geschiedenis komen onder de aandacht.

Het stramien is telkens hetzelfde: een kort verhaal, gevolgd door een toelichting over de tijd waarin het zich afspeelt, over wat er is gebeurd, gevolgd door bronnen en leestips. In het algemeen is de hoofdrol weggelegd voor een (fictief) personage dat als middel wordt gebruikt om meer licht te laten schijnen op veel en vooral verschillende voorvallen van allerlei aard.

Een dergelijke opzet heeft twee kanten: er is een keur aan verhalen die interessant zijn, maar er zijn er helaas ook die minder boeien, simpelweg omdat dat stuk geschiedenis je op zichzelf niet interesseert. Je kunt je nu eenmaal niet voor alles interesseren.

Wat ook opvalt is het, voor zover controleerbaar, goede informatieve gehalte. Dat komt ook door de opzet: de toelichting na elk verhaal plaatst een en ander fraai in context. De geschiedenis wordt door deze opzet op een speelse manier tot leven gebracht, tegelijk vergroot het de kennis over het tijdsgewricht waarin het zich afspeelt. Geschiedenislessen zijn nog nooit zo leuk geweest wat mij betreft.

De kwaliteit van een dergelijke bundel staat of valt met de begaafdheid van de auteurs. Die is gemiddeld genomen van een heel behoorlijk niveau, maar wel met enkele uitschieters naar boven en naar beneden. Sommige verhalen beginnen keurig met een inleidende paragraaf, anderen slaan dat over waardoor je als lezer moeite kunt hebben met het in de juiste tijd en context te plaatsen. Het zou mij liever zijn geweest als elk verhaal was voorafgegaan door een korte inleiding die het makkelijker maakt om de setting te begrijpen.

Nog één kritische, positief bedoelde, opmerking. Historische verhalen kent een interessante en veelbelovende opzet. Doch, de te grote variatie aan verhalen, de te grote tijdsspanne waarin zij zich afspelen hebben als resultaat dat de bundel op dat punt weinig coherent is. Wellicht is het aan te raden om het meer thematisch aan te pakken, bijvoorbeeld een bundel over de Romeinse tijd, de Napoleontische tijd of iets vergelijkbaars. Volgens de uitgever wordt daar hard aan gewerkt en dat juich ik heel erg toe.
De bundel is wel coherent van opzet en dat is consequent uitgewerkt.

Historische Verhalen is een mooi initiatief dat hopelijk de tijd en de ruimte krijgt om verder door te ontwikkelen. Het begin is veelbelovend!

Historische verhalen Boek omslag Historische verhalen
Diverse auteurs
Non-fictie, historie
Uitgeverij Historische Verhalen
2017
Paperback
253

 

In deze bundel staan zevenentwintig korte verhalen die zich afspelen in ons verleden. Het verleden is immers een grote bron van inspiratie voor schrijvers. De verschillende auteurs van deze bundel weten die bron uitstekend te benutten en nemen de lezers mee naar de uithoeken van de geschiedenis.
De diversiteit van de verhalen zorgt voor een bont gezelschap: van plunderende Vikingen tot vroegmoderne filosofen en van een opstandige slaaf uit het Romeinse Rijk tot een literatuurcriticus uit de Sovjet-Unie.
Deze bundel is een verzameling van alle verhalen die in 2016 digitaal gepubliceerd zijn, aangevuld met een historische achtergrond.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.