Zwarte dageraad – Cilla en Rolf Börjlind


Spannend verhaal vol verrassende wendingen

Misstanden en sektarische gemeenschappen, rechts-extremisme, beschadigde personen. Het is bepaald niet voor het eerst dat dit thema’s zijn in een thriller uit Scandinavië. In weerwil van wat je zou kunnen verwachten, een zekere mate van sleetsheid en voorspelbaarheid, is het Cilla en Rolf Börjlind gelukt om deze gegevens in Zwarte dageraad te gebruiken in een verhaal dat van begin tot eind boeit.

Gebeurtenissen uit een ver verleden zoals een verjaarde onopgeloste moord, seksueel misbruik en een zelfmoord vormen de aanleiding voor een paar gruwelijke moorden in het heden op jonge kinderen. Met een kleurtje.

Olivia Rönning, één van de twee vaste figuren in deze reeks, is een tijdje uitgeleend aan een politiekorps in het zuiden van Zweden. De eerste moord krijgt haar team op het bordje. De verdenking gaat al snel uit naar personen die te vinden kunnen zijn in rechts-extremistische hoek. En daarvan zijn er nogal wat in dat deel van Zweden, Skåne. Ze verblijven veelal in de duistere krochten van het internet, doch het lijkt erop of de tijd is aangebroken om het daglicht op te zoeken. De tweede moord in een heel ander deel van Zweden kent dezelfde modus operandi.  Kan de aanvankelijke verdenking standhouden of is er toch een heel ander motief?

Een andere verhaallijn die weer eens opduikt is de enige misdaad die Tom Stilton in zijn tijd bij de politie niet heeft kunnen oplossen. De moord op een prostituee met een getinte huidskleur.
Bij toeval krijgt hij aanwijzingen in handen die toch weer een nieuw licht op de zaak kunnen werpen. Ondanks zijn voornemen om zich niet meer met politiewerk bezig te houden lijken er verbanden te zijn met die andere zaken en raakt hij toch weer betrokken bij het speurwerk.
Wat volgt is een intensieve speurtocht waarin veel oud zeer wordt opgerakeld. De zoektocht naar verbanden verloopt aanvankelijk moeizaam, doch komt opeens in een stroomversnelling, eindigend in een adembenemende climax.

Ook Zwarte dageraad is, net als de twee voorgaande delen in deze reeks, een verhaal dat van begin tot eind boeit. De aandacht wordt meteen gegrepen door de misdaad, maar ook door de mysterieuze gebeurtenissen waarmee Olivia te maken krijgt. Het speurwerk en haar nogal ongeremde optreden hebben grote gevolgen, zoals bedreigingen en gevaar voor eigen leven.

Zwarte dageraad is een complex verhaal geworden. Het zit allemaal wel logisch in elkaar en er zijn geen onwaarachtige toestanden. De complexiteit wordt echter zo groot, de verschillende verhaallijnen raken zo met elkaar verknoopt, dat er wel het een en ander aan toevalligheden, hulp uit onverwachte hoeken en enkele nogal ongeloofwaardige zaken nodig zijn om tot een mooi afgeronde plot te komen.

Wederom een sterk punt is de ontwikkeling van de personages. Er komt steeds meer licht te schijnen op hun duistere verledens en hun geheimen, maar er blijft nog genoeg te raden over. Er is een aangename hoeveelheid aandacht voor de privélevens van de hoofdpersonen en hun onderlinge contacten. Dat wordt geloofwaardig opgediend, het kruidt het verhaal zonder te overheersen.

De korte hoofdstukken, de goed gedoseerde afwisseling in verhaallijnen en het sobere taalgebruik zorgen ervoor dat de aandacht gevangen blijft.

Als je kunt leven met enkele losse eindjes en een lichte overdosis aan toevalligheden dan is Zwarte dageraad een uitstekende thriller, tot nu toe de sterkste van de reeks. Volop redenen om uit te zien naar deel vier, Wiegelied.

Zwarte dageraad Boek omslag Zwarte dageraad
Rönning en Stilton
Cilla en Rolf Börjlind
Thriller
Bruna
12 mei 2015
Paperback
384
Corry van Bree

 

Olivia Rönning heeft besloten terug te keren bij de politie en wordt op een zaak gezet in de provincie Skåne. In een naburig stadje is een gruwelijke kindermoord gepleegd. Een paar dagen later wordt er nog een kind gedood, deze keer in een dorpje vlak buiten Stockholm. Bij beide kinderen, de zeven jaar oude Aram en de driejarige Emelie, is de nek op dezelfde manier gebroken.
De brute moorden op de onschuldige kinderen veroorzaken een schokgolf door het hele land.
Mette Olsäter van de Rijksrecherche is betrokken bij het onderzoek. Ze verdenkt een racistische groep die bedreigingen heeft geuit naar de ouders van de kinderen.
Als een onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Forensische Wetenschappen iets op het spoor komt, neemt ze contact op met Mette Olsäter. De testuitslag geeft de zaak een zeer onverwachte wending...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.