Handschrift van de duivel – Donald Nolet


Voynich manuscript blijft mensen inspireren

De heilige graal van de cryptografie? Of een opeenvolging van betekenisloze letters en tekens? Hoe dan ook, het Voynich manuscript is een raadselachtig geval en het houdt de mensheid al eeuwenlang bezig. Donald Nolet, die met zijn debuut Versleuteld meteen maar de Gouden Strop en de schaduwprijs voor beste thriller won, heeft dit manuscript in zijn tweede thriller Handschrift van de duivel tot onderwerp gemaakt.

Zina Welter is een geniale wiskundige die in afzondering leeft. Voor haar voormalige werkgever heeft zij een algoritme ontwikkeld. Nu is zij, na een tip, gefascineerd geraakt door het Voynich manuscript. Zina denkt dat zij middels een computerprogramma dat is gebaseerd op haar algoritme in staat is om als eerste (delen van) het manuscript te ontcijferen. Meerdere partijen krijgen lucht van haar pogingen.

Een clubje met sektarische trekjes houdt met enige regelmaat besloten congressen met als voornaamste doel voortgang te boeken met de ontcijfering. Zina krijgt een uitnodiging om toe te treden tot dit nogal merkwaardige, enigszins obscure gezelschap. Men zit ogenschijnlijk op een dood spoor en hoopt met de hulp van Zina weer stappen te kunnen zetten.
Maar haar vroegere werkgever komt erachter dat het programma dat Zina gebruikt gebaseerd  is op het genoemde algoritme. Zij beschouwen het als hun intellectueel eigendom en eisen het programma op straffe van een zware sanctie.

De twee verhaallijnen in Handschrift van de duivel zijn boeiend. Het verhaal wordt complexer als blijkt dat er kapers op de kust zijn als het gaat om de ontcijfering. Blijkbaar zijn er grote belangen mee gemoeid. Zina is beland in een maalstroom van gebeurtenissen die haar naar verschillende steden voert, een reis die niet van verrassingen en gevaar ontbloot is.

Hoewel Donald Nolet een relatieve nieuwkomer heeft hij een hele volwassen stijl, prettig om te lezen. Zijn ervaring als copywriter in de reclamewereld zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben. Sommige passages hadden wel wat bondiger gekund, hij heeft dan te veel de neiging om alles te willen uitschrijven. Het tempo ligt soms behoorlijk hoog, vooral in het laatste deel, het middenstuk is dan weer wat te traag.

De spanning is goed gedoseerd. Het verhaal verloopt meestal chronologisch, maar wel met hier en daar een blik naar het verleden. De personages komen goed uit de verf, sommige zijn wel heel markant, hoewel ze wel wat oppervlakkig blijven.

Handschrift van de duivel is een degelijke thriller die bevestigt dat deze schrijver potentie heeft, doch een prijswinnend boek, zoals zijn debuut, zal het vermoedelijk niet zijn. Daarvoor is het net iets te vlak en te weinig bijzonder.

Handschrift van de duivel Boek omslag Handschrift van de duivel
Donald Nolet
Thriller
Cargo
2016
Paperback
334

 

Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina begint te werken aan een algoritme dat dit mysterie moet ontcijferen. Op een bijeenkomst van Voynich-deskundigen ontvouwt ze haar plan. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd op een zoektocht die haar naar Wenen, Rome en uiteindelijk naar een verborgen tombe in Praag zal brengen. Terwijl de ware betekenis van het manuscript steeds duidelijker wordt, stapelen de verontrustende gebeurtenissen zich op. Wie kan Zina nog vertrouwen?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder