Verwachtingsmanagement?

Er zijn van die momenten dat ik aan boeken begin zonder dat ik weet wat voor soort boeken het zijn, of wat voor verhaal ik mag verwachten. Op basis van titel, genre en auteur heb je wel enig idee. Maar verder vooral blanco, zonder voorkennis.

Afgelopen weekend ben ik begonnen aan Zen en de kunst van het motoronderhoud van de onlangs overleden Robert M. Pirsig. Ik vond de titel wel grappig en dacht een boek te gaan lezen over.. Ja, over wat eigenlijk? Iets komisch dacht ik. Blijkt het een mix te zijn van een roadnovel en een bij tijden heel diepgravend boek dat dieper ingaat op allerlei filosofische aspecten en tussendoor de leer van types als Hume en Kant onder de loep neemt. Soms grappig,dat wel, maar bepaald anders dan ik had gedacht. En vooral ook heel boeiend tot nu toe, ben op de helft.

Tussendoor even een lichter werkje tot mij genomen. Het debuut van een zeventienjarige, op verzoek gelezen. N22 van Joyce Roele. Leuk voor de afwisseling. Verwacht je een boek van iemand die (heel zwart wit) net aan de en-toen fase is ontgroeid. Beetje flauw natuurlijk, maar gun mij ook enige vooringenomenheid. Begonnen en niet meer gestopt tot het uit was; goed, het was niet zo dik, maar toch. Het hield mij in de ban van begin tot eind. Boeiend genoeg dus. En ja, inderdaad was het af en toe wat kinderlijk, maar in grote lijnen was het verhaal geschreven in een stijl waar menig ervaren auteur een puntje aan kan zuigen.

Had ik mij beter moeten voorbereiden, mijn verwachtingen moeten managen? Minder aan het toeval moeten overlaten?  Nee, integendeel, althans in deze gevallen zeg ik dan maar even. Het is te leuk gebleken om in positieve zin te worden verrast door twee boeken die anders zijn dan je verwacht had. Mag mij vaker gebeuren.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Verwachtingsmanagement?”

  1. Binnenkort ga ik als eerbetoon aan Pirsig zijn boek voor de derde keer in mijn leven lezen. De eerste keer was ik jong, de tweede keer middelbaar en nu word ik langzamerhand oud. Ik ben benieuwd. Maar wat een boek!

    Beantwoorden
    • Zo, voor de derde keer lezen! Ik ben er ook in begonnen als eerbetoon en omdat ik er al langer nieuwsgierig naar was. Maar een echt beeld van wat ik kon verwachten had ik niet. Ik hoop dat het zo goed blijft als het tot nu toe is. Inderdaad, wat een boek!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder