Historische Verhalen 2 – Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol, Key Tengeler


Coherent en interessant tweede deel
Kort na het verschijnen van de eerste bundel, zie recensie, is de tweede alweer uitgebracht.  De vorige bundel was een mengelmoes van verhalen door veel verschillende auteurs. Ze bestreken de gehele historie en waren niet gebonden aan een regio. Met deze tweede bundel is dat anders. Drie auteurs schrijven verhalen die zich vooral afspelen in een tijdsspanne van ongeveer een millennium rondom het begin van de jaartelling.

De auteurs zijn jonge academici en hebben hun eerste voorzichtige stappen gezet als auteur, starters met toch al een aardige bagage.  Het is te merken aan de aanpak van de verhalen. Onbevangen experimenteren zij geregeld door de verhalen in verschillende vormen en stijlen te schrijven. Sommige verhalen zijn vooral beschrijvend, andere zijn meer vanuit een ik of in de derde persoon geschreven. In een enkel geval is ook de briefvorm toegepast.

De onderwerpen zijn zeer gevarieerd. Sommige verhalen spelen zich af in het Romeinse Rijk, een periode waarover je niet uitgeschreven raakt, de tijd barst immers van de intriges, complotten en allerlei kleurrijke lieden. Andere gaan over bekende en minder bekende gebeurtenissen zoals de mysterieuze teloorgang van de bibliotheek van Alexandrië en de bijna geslaagde opstand tegen de Romeinen van de Keltische koningin Boudicca, om enkele voorbeelden te noemen.

Aan de opzet is ook licht gesleuteld. De bundel wordt op voortreffelijke wijze ingeleid door Dr. K. Beerden van de Universiteit Leiden. Onveranderd is de omvang van de verhalen, circa tien pagina’s, gevolgd door een historische achtergrond die het voorafgaande verhaal mooi in perspectief plaatst. Daarin worden bronnen vermeld en tips gegeven voor verdere verdieping. Dit varieert van heel oud bronmateriaal tot moderne literatuur op de grens van feit en fictie, zoals van Robert Harris. Ten opzichte van het eerste deel is dat gemiddeld genomen beter verzorgd, de bronnen worden uitgebreider behandeld.
Elk verhaal begint met een tijd- en plaatsbepaling, en dat is nieuw. Hoe klein die verandering ook mag lijken, het is een grote verbetering ten opzichte van de eerste bundel; je kunt je gelijk in het verhaal settelen zonder je af te hoeven vragen waar en wanneer het speelt.

Een bundel als deze kent voor- en nadelen. De verschillende stijlen en vormen zorgen voor veel variatie en onvermijdelijk is het dat het éne verhaal beter uit de verf komt dan het andere. Het grote voordeel is dat het geen eenheidsworst is, maar sommige verhalen spreken daardoor wat minder aan. Ik vond sommige verhalen te beschouwend, te journalistiek haast, andere hadden iets kruidiger gekund, de emoties hadden op sommige plaatsen net even wat steviger geuit mogen worden, iets minder braaf en voorzichtig.
In het algemeen is het taalgebruik en de redactie goed verzorgd. Toch slippen er wat dingetjes doorheen, kruising in plaats van kruisiging is er zo één, en sommige formuleringen zijn niet erg gelukkig gekozen. Het is overkomelijk.

Deze tweede bundel Historische Verhalen is een sterke voortzetting van wat hopelijk uitgroeit tot een mooie reeks. Wat dat betreft is de planning veelbelovend: drie nieuwe bundels zijn reeds aangekondigd en dat is iets om naar uit te kijken!  Of deze schrijvers daarin, dan wel in een latere fase, zullen terugkeren is niet helemaal duidelijk, maar het valt wel te hopen dat zij meer van zich zullen laten horen.

Historische verhalen, 2 Boek omslag Historische verhalen, 2
Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol, Key Tengeler
Non-fictie, historie
Uitgeverij Historische Verhalen
2017
Paperback
271

 

Deze bundel neemt ons mee naar de oude wereld van de Grieken, Romeinen, Perzen, Babyloniërs en Carthagers, waar we getuige zijn van het leven ten tijde van deze fascinerende periode. In 22 korte en originele verhalen komt er een verscheidenheid aan vertellingen voorbij, variërend van de weerzin van een Romeinse soldaat en de moedeloosheid van een Carthaagse politicus, tot de hebberigheid van Polycrates en de sluwheid van Darius.
In elk van deze verhalen zit een onbestemd gevoel, een vleugje onzekerheid jegens de toekomst. Dit onderliggende thema is gekozen omdat onzekerheid een grote rol speelde in het dagelijkse leven van onze voorouders. Als een heerser zich meer land wilde toe-eigenen, vochten onze voorouders mee in de oorlog. Als de oogst slecht was, leden zij honger. Als de goden hen ongunstig gezind waren, ondervonden zij ellende.

Het thema leent zich dus goed voor donkere verhalen, vol tegenspoed, verdriet en dood. Maar onbestemdheid is meer dan dat. Verandering is niet per definitie slecht en de toekomst is niet altijd zwart, zoals ook zal blijken uit de verhalen in deze bundel.
Voor elk verhaal is uitvoerig onderzoek gedaan. De auteurs hebben oude inscripties bestudeerd, archeologische bevindingen bekeken en zijn te rade gegaan bij geschiedschrijvers als Herodotus en Tacitus. Uit dit onderzoek hebben zij historische feiten gedistilleerd, die ze op wonderlijke wijze hebben verweven met hun fantasie en welke als een gouden draad door de verhalen lopen. Dit merk je tijdens het lezen van de verhalen: in elke vertelling zijn fascinerende feitjes te ontdekken.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder