Birk – Jaap Robben


Heel aardig romandebuut
Jaap Robben heeft al heel wat op papier gezet, zoals gedichtenbundels, jeugdliteratuur. Daarnaast is hij onder andere theatermaker. Met Birk maakt hij een interessant debuut als romanschrijver.

Birk is de naam van de grote afwezige. Hij is de vader van Mikael. Moeder maakt het kleine gezin compleet. Ze wonen op een eiland dat alleen per boot is te bereiken. Er is slechts één andere bewoner, buurman Karl .
Het boek opent met de verdwijning van Birk. Tijdens het zwemmen is er iets gebeurd.. Mikael heeft het gezien maar vertelt zijn moeder een onduidelijk verhaal over de toedracht. Later in het verhaal krijg je enig begrip over de reden van diens vaagheid.

Mikael en zijn moeder leiden een sober leven. Er gebeurt weinig, af en toe mag hij mee met Karl als deze gaat vissen. Een enkele keer gaan de twee naar het vasteland om de gevangen vis te verkopen en inkopen te doen. Af en toe komt er iemand langs met post en levensmiddelen.

Het verhaal speelt zich af in een periode van ongeveer zeven jaar. Moeder gaat steeds meer van Mikael verlangen, zij gaat hem zien als plaatsvervanger van Birk. Als zij merkt dat Mikael de zorg voor een jonge meeuw op zich neemt, wordt zij steeds jaloerser. Hij moet vanaf dat moment twee moeders op afstand zien te houden: de moeder van de jonge meeuw en zijn eigen moeder. De ontwikkelingen die volgen zijn tamelijk voorspelbaar, het loopt uit op een kleine ramp.

Birk is een heel aardig debuut. Het leven op het kleine eiland is benauwend, Dat beklemmende gevoel wordt allengs groter naarmate Mikael steeds minder ruimte krijgt om zijn eigen leven te leiden. Jaap Robben beschrijft dat sluipende proces op fraaie wijze.

Het is wel merkwaardig dat Mikael geestelijk nauwelijks enige ontwikkeling doormaakt. Robben zet de negenjarige jongen goed neer, wellicht door zijn ervaring in de jeugdliteratuur. Zeven jaar later doet en denkt de jongen echter nog steeds vooral als het kind dat hij was, het is nauwelijks te merken dat hij richting volwassenheid gaat.

Birk is een verdienstelijk romandebuut. Het verhaal spreekt tot de verbeelding, de sfeer is beklemmend, de stijl is fraai. Het maakt nieuwsgierig naar een eventuele opvolger.

 

 

 

 

Birk Boek omslag Birk
Jaap Robben
Roman
De Geus
2015
E-boek
256

 

Mikael woont met zijn moeder op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Zijn vader verdrinkt nadat hij Mikael uit de zee heeft gered. Sinds die dag verwijt zijn moeder haar zoon het grote verlies. Ze dwingt hem de rol van de vader in te nemen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder