Deadline, waar komt dat begrip vandaan?

Iedereen heeft te maken met deadlines. Of je nu schrijver bent, beursgenoteerde onderneming, werknemer, huisvrouw, wie / wat niet eigenlijk. Het is zo’n begrip dat je vaak gebruikt, heel vaak mee te maken hebt, maar waarvan je eigenlijk nooit stilstaat bij de betekenis ervan.
Het niet halen van een deadline kan heel vervelend uitpakken, toelichting is overbodig. De term deadline zoals die voor het eerst werd gebruikt heeft een behoorlijk lugubere betekenis.

Het werd voor het eerst gebruikt in de Amerikaanse burgeroorlog. Een gevangenis met de naam Andersonville was berekend op circa 10.000 gevangenen. Toen na een paar maanden meer dan een drievoud daarvan gevangen zat bleek waarom dat maximum werd aangehouden. Er was simpelweg niet genoeg eten, drinken en bebouwing voor een dergelijk aantal gevangenen.
Er was ook niet genoeg bewaking om alle vluchtpogingen, bovengronds en ondergronds, tegen te houden. Men bedacht iets simpels. En wreeds.

Er werd een hek gebouwd waar gevangenen niet voorbij mochten. Zodra iemand het toch probeerde werd hij gedood door de wachtposten. Het hek kreeg letterlijk de functie van een deadline. Zie deze illustratie van de situatie in dat kamp.

Een paar decennia later duikt het woord op in een heel andere betekenis. Drukpersen hadden hun grenzen. Teksten die werden aangeboden moesten die grenzen respecteren. Alles wat daarbuiten viel kon niet worden afgedrukt en werden “dode letters”.

Dan over naar de huidige betekenis. Het woord deadline kreeg een overdrachtelijke betekenis. Aanvankelijk in de krantenwereld; alle tekst die werd aangeboden als de krant eenmaal was “gezakt” viel buiten de deadline en kon niet meer worden gepubliceerd.

Later heeft de betekenis zich verder ontwikkeld en is het nog steeds een beladen begrip doch veelal gelukkig met minder drastische sancties dan bij het ontstaan daarvan.  

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder