Historische verhalen, bundel II – Diverse auteurs


Weer een interessante bundel
Ook in deze vierde bundel Historische verhalen, van de gelijknamige uitgeverij, blijkt maar weer eens dat de geschiedenis een onuitputtelijke bron voor verhalen vormt. Na een bundel over de gouden eeuw en één over de oudheid is dit de tweede bundel die de gehele geschiedenis omvat. En weer is het interessant, de formule is nog lang niet sleets en de uitvoering wordt steeds professioneler. 

De omslag is mooi, een reproductie van Winterlandschap door B.C. Koekkoek. Hoewel het verband met de inhoud los is geeft het wel een goede indruk van wat de lezer mag verwachten: een reis naar het verleden. In dit geval zijn het twintig korte verhalen met betrekking tot een specifieke gebeurtenis afgewisseld met verhalen over de lotgevallen van fictieve personages die zich afspelen in een (ver) verleden.

De formule is inmiddels vertrouwd. Het zijn korte verhalen van enkele pagina’s die voor het begin daarvan in de tijd worden geplaatst. Dat maakt het qua herkenning heel wat makkelijker voor de lezer dan in de vorige bundel. Na het verhaal volgt een korte toelichting waarin de vertelling in historisch perspectief wordt geplaatst. Veelal zijn ze geschreven door verschillende auteurs, enkele auteurs komen voor met meerdere verhalen.

Een bundel door zo veel verschillende auteurs met verhalen die zich in zo veel verschillende tijdvakken afspelen heeft voor- en nadelen. Er zitten altijd verhalen tussen die je zeer aanspreken, maar er zijn er altijd ook die je nauwelijks weten te raken. Een vergelijkbare afwisseling is er ook in de kwaliteiten van de verschillende auteurs. Enkelen kunnen in korte tijd een prima verhaal vertellen, anderen hebben daar merkbaar meer moeite mee. De positieve uitschieters in deze bundel zijn Paul Christiaan Smis en Hay van den Munckhof; prima verhalen, boeiend en geschreven in een prettige, soepele stijl.
Er zit altijd wel iets van je gading tussen. En als het verhaal niet bevalt dan kan de toelichting voor een prettige aanvulling zorgen die het alsnog de moeite waard maakt.

Zoals gezegd wordt de uitvoering steeds professioneler. Een rustige bladspiegel, qua taalgebruik en grammaticaal is het dik in orde en gemiddeld zijn de verhalen van heel behoorlijk niveau. De variatie is groot. Verhalen spelen zich af in een onrustige periode in het Romeinse keizerrijk, tijdens het bombardement van Dresden, in de roerige periode van de Noormannen, in het Nederlandse koloniale verleden en in nog veel meer tijdvakken.

Wat wel opvalt is de gelijkmatigheid in de toonzetting. Hoe groot de variatie in setting en soort verhalen ook is, het lijkt wel alsof over alle verhalen hetzelfde sausje is uitgegoten. Het zorgt af en toe helaas voor wat gaapmomenten.  Sommige verhalen lenen zich er uitstekend voor om verbaal veel steviger uit te pakken, het mag soms wel wat ruwer en minder braaf. De auteurs mogen best wat vaker de grenzen van de betamelijkheid opzoeken of er overheen gaan.

En toch is het weer een geslaagde bundel. Interessante gebeurtenissen, veelal heel aardige verhalen en leerzaam. Je steekt er telkens weer wat van op! Het is interessant om de ontwikkeling van deze jonge uitgeverij te volgen, benieuwd wat er in de komende jaren nog uit de hoge hoed wordt getoverd.

 

 

Historische verhalen, bundel II Boek omslag Historische verhalen, bundel II
Diverse
Uitgeverij Historische verhalen
2018
Paperback
214


Deze verhalenbundel behelst een diverse verzameling van twintig korte geschiedenisverhalen. Niet alleen zijn de vertellingen geschreven door meerdere auteurs, ook spelen de verschillende verhalen zich af in meerdere tijdvakken.??Zo lees je bijvoorbeeld over de politieke strubbelingen van paus Bonifatius VIII in de dertiende eeuw, over de heldendaden van de Zweedse koning Karel XI en over de laatste dagen van de Romeinse keizer Vitellius. De vertellingen zijn gebaseerd op uitgebreid historisch onderzoek, waarbij de auteurs een menselijk verhaal toevoegen aan de harde feiten uit de geschiedenisboeken.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder