De vrouw in de koelkast – Gunnar Staalesen


Lichte kost

Stel je voor dat je een bericht leest over twee agenten die een auto aanhouden. De bestuurder gaat er met zijn auto vandoor en bij de ingezette achtervolging eindigt deze in een sloot. Hij weet weer aan de agenten te ontsnappen maar kan toch worden opgepakt. Een behulpzame burger weet hem pootje te lichten zodat hij kan worden ingerekend. Wat denk je dan? Slecht verzonnen, wat een prutsers, het kan niet waar zijn? Helaas, het is maar al te waar. Een niveau van knulligheid dat ook typerend is voor De vrouw in de koelkast van Gunnar Staalesen.

Diens vaste hoofdpersoon is privédetective Varg Veum. Hij vertoont een aantal klassieke trekjes van vergelijkbare hoofdpersonen in vele Scandinavische thrillers: een gemankeerd privéleven, een hekel aan onrecht, vasthoudend en wars van autoritair gedrag.
Hij bijt zich vast in een vermissingszaak van een medewerker in de offshore industrie die in de jaren tachtig steeds belangrijker wordt in het Noorse Stavanger.
Zijn opsporingsmethoden zijn klassiek; het doen van navraag en het tonen van een foto. Hij raakt verzeild in het criminele circuit dat meegroeit met de economische ontwikkeling van de stad. Er blijkt heel wat meer aan de hand te zijn, het leidt tot een verrassende ontknoping.

De vrouw in de koelkast is een vlotte thriller. Het verhaal is aan de magere kant, veel diepgang is er niet. De personages zijn nogal voorspelbaar. Over de hoofdpersoon valt niet veel meer te vertellen dan ik al heb gedaan, ontwikkeling is er niet. De politiemensen waarmee hij te maken krijgt zijn nogal onnozel.
De toon van Staalesen is heel licht en luchtig. Hoewel het criminele gedrag van het schoftentuig uit Stavanger nogal heftig is voelt het door die toon eerder aan dat Varg Veum te maken heeft met de zware jongens uit Donald Duck dan met zware criminelen.

De vrouw in de koelkast is een makkelijk tussendoortje. Niet onprettig en goed voor een enkel aangenaam uurtje lezen maar te weinig onderscheidend om lang te blijven hangen. Het heeft het niveau van het plaatselijke sufferdje waarin vandaag het bericht stond dat ik in de inleiding heb aangehaald.

De vrouw in de koelkast Boek omslag De vrouw in de koelkast
Varg Veum
Gunnar Staalesen
Thriller
Marmer
Maart 2018 (oorspronkelijk 1981)
Paperback
252
Annemarie Smit

In Stavanger gaat privédetective Varg Veum op zoek naar de offshore-werker Arne Samuelsen. Arne zelf is spoorloos, maar in de koelkast van zijn flat vindt Veum wel een onthoofd vrouwenlijk.
Tijdens zijn onderzoek wordt hij geconfronteerd met de groeiende macht van de onderwereld van Stavanger, die zijn zoektocht naar Samuelsen probeert te dwarsbomen.
Maar Varg Veum zou Varg Veum niet zijn als hij zich door hen laat tegenhouden.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 gedachten over “De vrouw in de koelkast – Gunnar Staalesen”

 1. Ik vond die Varg Veum serie op TV een prettige serie. En Varg een heel aantrekkelijke man. Maar ik denk niet dat ik de thrillers over hem ga lezen.

  Beantwoorden
  • Die serie ken ik, althans ik weet dat het bestaat maar heb er nooit iet van gezien en ik onthoud mij van een mening over zijn attractiviteit 🙂
   De boeken zijn niet onaardig maar je mist er weinig aan als je ze niet leest.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.