Het boek is beter dan de film. Met zo’n opmerking is het altijd gemakkelijk scoren. Maar klopt het ook of is het een staaltje interessant doen zonder onderbouwing. Ik waag een poging om tot een gemotiveerder oordeel te komen aan de hand van mijn eigen ervaringen.
Een en ander is uitsluitend mijn mening!
Er zijn vier punten te verdelen: ex aequo, een kleine overwinning of een afgetekende zege.
Inmiddels al aflevering #7: Shutter Island – Gesloten kamer door Dennis Lehane.
Het boek
Zoals zo veel boeken van Dennis Lehane is ook deze weer uitstekend. Van hem had ik al heel wat boeken gelezen met het prachtige duo Kenzie & Gennaro in de hoofdrol. Deze is een stand alone. De oorspronkelijke titel is Shutter Island, in Nederland is het uitgebracht onder de titel Gesloten kamer.
In het kort het verhaal:
Zomer 1954. US Marshal Teddy Daniels komt aan op Shutter Island, waar het Ashecliffe Hospital, een inrichting voor psychopathische misdadigers, is gelegen. Samen met zijn partner, Chuck Aule, onderneemt hij een speurtocht naar Rachel Solando, een voortvluchtige moordenares. Maar ook Teddy Daniels heeft zijn geheimen. Hoe dichter Teddy en Chuck de waarheid naderen, des te meer ze beginnen te geloven dat ze Shutter Island misschien nooit meer zullen verlaten. Want iemand is bezig hen tot waanzin te drijven…
Van dit boek heb ik geen recensie geschreven maar uit mijn aantekeningen kan ik opmaken dat ik bijzonder geboeid was door het verhaal. En uiteraard staat de kwaliteit van de schrijver garant voor een goed boek. Over de plot is het beter niets te vertellen, maar één ding kan ik wel kwijt: het einde is bijzonder verrassend!
De film
Daar kan ik kort over zijn: die is uitstekend! De (claustrofobische) sfeer uit het boek komt zeer goed over, het verhaal wordt goed gevolgd. De verrassende ontknoping, een regelrechte mindfuck, komt in de film misschien nog wel beter uit de verf dan in het boek.
Conclusie
Gelijkspel. Boek en film zijn van hoge kwaliteit en heel aangenaam tijdverdrijf. Gezien het verrassende einde raad ik in dat geval zeker aan om eerst het boek te lezen. En lees dan ook maar gelijk de andere boeken van deze uitstekende schrijver!
Dus: het boek wint met 2 – 2.
Tussenstand
Waarmee de tussenstand nu 18 – 10 is voor het boek.
Zie voor eerdere afleveringen deze link naar de pagina Boek versus beeld
#1 Knielen op een bed violen
#2 No country for old men
#3 De stad der blinden / Blindness
#4 Voltreffer / One shot
#5 Mannen die vrouwen haten
#6 We moeten het even over Kevin hebben
NB: over de uitslag mag worden gecorrespondeerd maar hij staat wel vast.
Wordt vervolgd.
Ontdek meer van JKleest
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Op alle vlakken van je bespiegeling val ik je bij. Helemaal eens met het gelijkspel. Geweldige schrijver, heerlijk boek en bijzonder goede film.
Dennis Lehane is wel één van mijn favorieten. Elk boek dat ik van hem heb gelezen beviel mij goed tot zeer goed! En die film ga ik in de gaten houden, als die weer eens langskomt ga ik weer kijken.
Mijne ook. Naast Michael Connelly en Harlan Coben.
En ook daarmee ben ik het eens.
Ken de schrijver niet, noch de film gezien, nog ‘n gat in mijn cultuur, sorry!
Excuses niet nodig. Zijn stand alones zijn goed, zijn serie met Kenzie & Gennaro gemiddeld ook erg goed. Zijn boeken met Joe Coughlin als centrale figuur zijn geen thrillers; ik heb het eerste deel gelezen, De infiltrant en die was wel bijzonder goed. De andere twee moeten toch maar snel volgen. Doe er je voordeel mee!
Dank Jan!
Ik heb het boek niet gelezen, maar vond de film inderdaad heel beklemmend.
Het boek vind ik, zoals alle boeken van Lehane de moeite waard.