Boek versus beeld #7: Shutter Island

Het boek is beter dan de film. Met zo’n opmerking is het altijd gemakkelijk scoren. Maar klopt het ook of is het een staaltje interessant doen zonder onderbouwing. Ik waag een poging om tot een gemotiveerder oordeel te komen aan de hand van mijn eigen ervaringen.
Een en ander is uitsluitend mijn mening!

Er zijn vier punten te verdelen: ex aequo, een kleine overwinning of een afgetekende zege.
Inmiddels al aflevering #7: Shutter Island – Gesloten kamer door Dennis Lehane.

Het boek
Zoals zo veel boeken van Dennis Lehane is ook deze weer uitstekend. Van hem had ik al heel wat boeken gelezen met het prachtige duo Kenzie & Gennaro in de hoofdrol. Deze is een stand alone. De oorspronkelijke titel is Shutter Island, in Nederland is het uitgebracht onder de titel Gesloten kamer.

In het kort het verhaal:

Zomer 1954. US Marshal Teddy Daniels komt aan op Shutter Island, waar het Ashecliffe Hospital, een inrichting voor psychopathische misdadigers, is gelegen. Samen met zijn partner, Chuck Aule, onderneemt hij een speurtocht naar Rachel Solando, een voortvluchtige moordenares. Maar ook Teddy Daniels heeft zijn geheimen. Hoe dichter Teddy en Chuck de waarheid naderen, des te meer ze beginnen te geloven dat ze Shutter Island misschien nooit meer zullen verlaten. Want iemand is bezig hen tot waanzin te drijven…

Van dit boek heb ik geen recensie geschreven maar uit mijn aantekeningen kan ik opmaken dat ik bijzonder geboeid was door het verhaal. En uiteraard staat de kwaliteit van de schrijver garant voor een goed boek. Over de plot is het beter niets te vertellen, maar één ding kan ik wel kwijt: het einde is bijzonder verrassend!

De film
Daar kan ik kort over zijn: die is uitstekend! De (claustrofobische) sfeer uit het boek komt zeer goed over, het verhaal wordt goed gevolgd. De verrassende ontknoping, een regelrechte mindfuck, komt in de film misschien nog wel beter uit de verf dan in het boek.

Conclusie
Gelijkspel. Boek en film zijn van hoge kwaliteit en heel aangenaam tijdverdrijf. Gezien het verrassende einde raad ik in dat geval zeker aan om eerst het boek te lezen. En lees dan ook maar gelijk de andere boeken van deze uitstekende schrijver!

Dus: het boek wint met 2 – 2.

Tussenstand
Waarmee de tussenstand nu 18 – 10 is voor het boek.

Zie voor eerdere afleveringen deze link naar de pagina Boek versus beeld

#1 Knielen op een bed violen
#2 No country for old men
#3 De stad der blinden / Blindness
#4 Voltreffer / One shot
#5 Mannen die vrouwen haten
#6 We moeten het even over Kevin hebben

NB: over de uitslag mag worden gecorrespondeerd maar hij staat wel vast.

Wordt vervolgd.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

9 gedachten over “Boek versus beeld #7: Shutter Island”

    • Excuses niet nodig. Zijn stand alones zijn goed, zijn serie met Kenzie & Gennaro gemiddeld ook erg goed. Zijn boeken met Joe Coughlin als centrale figuur zijn geen thrillers; ik heb het eerste deel gelezen, De infiltrant en die was wel bijzonder goed. De andere twee moeten toch maar snel volgen. Doe er je voordeel mee!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder