Augustus 2018

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden? In augustus heb ik zomaar weer eens een paar boeken van Scandinavische schrijvers gelezen. Mogelijk heeft de vakantiebestemming enige invloed gehad?

Maar vlak voor de vakantie begon kon ik nog net Heldere mist van Yolande Belghazi – Timman voltooien. En wat een aangename verrassing bleek dat te zijn! Dit schreef ik erover:
“Heldere mist is boeiend. Ondanks dat de belevingswereld van een onzeker pubermeisje in de jaren zestig in mijn geval niet bepaald vertrouwd aan kan voelen blijf je doorlezen.”

Deze werd gevolgd door Steenbloed van Johan Theorin. Wat is dat toch een heerlijke schrijver!. Weliswaar is deze net niet zo goed als de andere twee die ik van hem ken maar nog steeds bovengemiddeld.

Een dikke pil was daarna aan de beurt. Lang geleden heb ik De kathedraal (Pilaren van de aarde) gelezen van Ken Follett. Deze vond ik bijzonder goed, maar het vervolg hierop Brug naar de hemel was helaas iets minder. Nog steeds wel fijn om te lezen, dat wel.

Het ondiepe van Nicholas Carr gaat over diens afnemende vermogen om zich gedurende langere tijd te concentreren. Deze auteur wijt dat aan het internetgebruik en hij vindt de remedie daartegen: afzondering in de bergen. Terugkerend naar de bewoonde wereld valt hij weer terug in het oude patroon.

Terry Pratchett lijkt mij steeds minder te kunnen bekoren. Kleingoderij staat bij de fans hoog aangeschreven maar het sprak mij niet zo aan. Genoeg van Pratchett? Misschien voorbarig maar voorlopig zit ik niet te springen om aan het volgende deel te beginnen.

Het debuut van de Zweed Niklas Natt och Dag was toen aan de beurt. Ik kan het koprt houden: 1793 is een dijk van een debuut!

En augustus sloot ik af met Amsterdam – Stockholm van Arne Dahl. Je weet bij hem wat je krijgt: degelijk vakwerk van behoorlijk hoog niveau. Soms is voorspelbaarheid wel zo fijn.

Hoewel er zeker een paar goede boeken tussen zit is mijn favoriet over augustus onbetwist 1793. Van deze auteur hoop ik dat er snel meer zal volgen.

Zie hier links naar eerdere afleveringen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder