De eeuw van mijn moeder – Maria Janssen

De eeuw van mijn moeder door Maria JanssenMeeslepend, interessant en een feest van herkenning

Cornelia Johanna Kerkhof heeft ruim een eeuw geleefd, van 1905 tot 2006. Haar dochter Maria Janssen is in de geschiedenis deze vrouw gedoken en heeft deze uitgebreid beschreven in De eeuw van mijn moeder. Het is meer dan dat. De auteur plaatst deze biografie in de context van een tijdvak met grote veranderingen, zoals op het gebied van emancipatie, (geo)politiek en economie. Het geeft daarmee een mooi overzicht van hoe de wereld kan veranderen gedurende een mensenleven. Een lang leven, dat dan weer wel.

Eigenzinnige en moderne mensen

Corrie Kerkhof wordt op 4 mei 1905 geboren. Zoals in zo veel gezinnen het geval was hadden haar ouders de grootste moeite om het hoofd boven water te houden. Haar ouders waren doorzetters en Corrie laat al op jonge leeftijd blijken dat ook zij een eigen wil heeft. Zij wil meer dan alleen maar huisvrouw zijn, haar droom is om onderwijzeres te worden. Helaas; achtergrond, afkomst en de financiële situatie van haar ouders staan dat in de weg.

Bij de pakken neerzitten zit niet in haar karakter. Zij volgt haar eigen weg. Zij trouwt met Piet Janssen, ook iemand met een eigen wil, eigenzinnig, wispelturig, maar wel volhardend. Hij is geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurt en schroomt niet om zijn mening kenbaar te maken, zoals via ingezonden brieven. De vrouw is wettelijk dan nog ondergeschikt aan de man, pas sinds 1971 zijn vrouwen handelingsbekwaam. In hun huwelijk is daarvan weinig te merken.
De auteur wordt in 1945 geboren en erft veel van het karakter van beide ouders. In het laatste deel van De eeuw van mijn moeder gaat het gedeeltelijk over haar eigen leven, om van daaruit verslag te doen van de langzame aftakeling en uiteindelijk het overlijden van haar moeder.

Een eeuw van grote ontwikkelingen

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Den Haag. Het was toen nog een kleine stad met veel armoedige wijken. Deze wijken bestaan nog steeds en behoren nog steeds tot het armste deel van die stad. Den Haag maakt verder wel een grote ontwikkeling door en dat niet alleen. Voor de inwoners wordt de wereld in de loop van de tijd steeds groter. Terwijl aan het begin vooral de eigen wijk de leefruimte is, is het aan het einde heel gewoon om enkele jaren op de Antillen te verblijven, zoals de auteur over zichzelf schrijft.

De wereld wordt groter, maar ook anders. Deze eeuw is er één van oorlogen en ook het gezin Janssen ondervindt dat. Het is een eeuw van emancipatie van vrouwen en arbeiders, verbod op discriminatie, dekolonisatie, toename van de welvaart. Je beleeft dat mee via het leven van de hoofdpersoon. De auteur Maria Janssen weet heel knap het kleine eigen wereldje van de hoofdpersoon te plaatsen in de context van de wereldgeschiedenis.

Resultaat: een bijzonder boeiende familiegeschiedenis en een uitermate helder beeld van de ontwikkelingen in de vorige eeuw.

Een ”feest” van herkenning

Veel van deze ontwikkelingen zijn herkenbaar. De eeuw van mijn moeder kan daarom voor veel mensen interessant zijn, voor degenen die wel weer eens willen teruglezen hoe het ook weer allemaal is geweest, maar ook voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het Nederland van toen.

Die herkenning is er ook op persoonlijk vlak. Voor mensen die in Den Haag zijn opgegroeid, er een deel van hun leven hebben doorgebracht, zullen veel herinneringen tot leven worden gewekt. Dat geldt voor (het leven in) de wijken, maar ook voor markante zaken als bijvoorbeeld de broodfabrieken van Hus, de ontelbare sigarenwinkels en de ijswinkels van Florencia, die behoren tot het collectieve geheugen van Den Haag.

De eeuw van mijn moeder is een meeslepend familierelaas, een biografie van een interessante vrouw en een prachtige, herkenbare beschrijving van het leven in de twintigste eeuw!

Meer informatie over het boek:

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder