Oktober 2018

Gestolen leven door Adam Johnson

Oktober: boeken van wisselend niveau

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

In oktober heb ik zes romans gelezen van wisselende kwaliteit.

De eerste was meteen een daverend goed boek: Gestolen leven van Adam Johnson. Dit schreef ik erover:

“Enerzijds is Gestolen leven een bijna hypnotiserend boek. Je blijft lezen, je wilt weten hoe het verder gaat en uit een vreemdsoortige vorm van belangstelling ben je benieuwd naar alle gekkigheid die Johnson je voorschotelt.
Anderzijds leest het niet zo makkelijk, het is tamelijk inspannend. Dat komt natuurlijk doordat dit leven zo vreemd is dat je op vrijwel elke pagina indrukken opdoet die moeten bezinken.”

De tweede was Steyler van Huub Beurskens. Aardig, vooral door de stijl en het aparte gevoel voor humor van de auteur.

En dan weer eens een thriller, hoewel thriller een wel heel erg beperkende aanduiding is voor het werk van de heerlijke schrijver Johan Theorin. Grafheuvel is de laatste in de reeks die zich op Öland afspeelt. Ik heb nu nog maar één boek van hem te gaan en dat is iets waar ik altijd tegenop zie. Zo jammer dat hij niet meer actief lijkt te zijn!

Als je zo de kritieken leest over De rover van Robert Walser voel je je haast wel verplicht om lyrisch te zijn over dit boek. Helaas, dat ben ik niet. Heel aardig, maar soms ook het soort wezenloos geouwehoer dat mij niet zo bevalt. Ik ben wel blij dat ik het heb gelezen, maar ik ben nu wel klaar met hem.

Julian Barnes heeft zijn reputatie eer aangedaan met Het enige verhaal. Hoewel ik nog lang niet alles van hem ken ben ik wel een beetje fan van deze auteur. Dit is net iets minder dan Alsof het voorbij is, maar vind het een echt goed verhaal, mooi geschreven.

En dan weer een teleurstelling: Geest & Beest van Marianne Vogel. Van de drie recensieboeken (naast Beurskens en Walser) die ik deze maand heb gelezen is deze met afstand de minste.

Zoals gezegd, een wisselvallige maand. Met alle respect voor Theorin en Barnes, maar Gestolen leven van Adam Johnson steekt er bovenuit.

Zie hier links naar eerdere afleveringen

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Oktober 2018”

    • Oh, ik sta daar niet eens bij stil. Ik kom eigenlijk nooit meer bij dizzie. De laatste keer dat ik die pagina langs ging zag ik berichten, van telkens dezelfde personen, die ik op andere pagina’s ook al had gezien. Verder gebeurt daar bijzonder weinig, dooie boel. Ik zal het misschien morgen doen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder