Rondreis rond oud en nieuw

Het was even stil op mijn blog, ik ben er even tussenuit geweest. Dat wil niet zeggen dat ik niet heb gelezen, maar ik heb er niets over geschreven. Komt nog wel, geduld. Hier alvast een voorproefje, een (literaire) rondreis.

Deze startte in Noorwegen met Heterdaad van Johan Harstad. Van hem had ik al twee boeken verslonden, het schitterende Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? en het bekroonde Max, Mischa & het Tet-offensief. Twee boeken die erg van elkaar verschillen en dat geldt ook voor Heterdaad. Het is niet te vergelijken met de twee genoemde boeken.

De volgende bestemming was Engeland, De sirene van Val McDermid. Fijne schrijfster, dit boek is het eerste in de reeks rond Carol Jordan en John Hill.

En toen ging het naar onbekend terrein, Polen. En het was tevens een reis in de tijd. De pop van Boleslaw Prus speelt in de tweede helft van de negentiende eeuw. Zonder al te veel weg te geven: een schitterend boek, vermoedelijk nu al één van de hoogtepunten van 2019!

De reis werd vervolgd: Marokko en Spanje. De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa. Gek genoeg pas het eerste dat ik van hem heb gelezen.

De virtuele wereld was de volgende bestemming. De glazen kooi van Nicholas Carr gaat over de voors en tegens van automatisering en robotisering. Interessant.

Het laatste deel van de rondreis speelde zich weer af in Engeland. Het zesde deel van de serie rond Inspecteur Banks door Peter Robinson met als titel Woensdagkind. Fijne schrijver, niet al te spectaculair, dit deel is wel één van de betere van deze toch al heel aardige reeks.

Waarmee ik maar weer eens heb mogen ervaren dat door het lezen van boeken de hele wereld binnen handbereik is en je heel eenvoudig kennis kunt maken met andere culturen en met andere tijden. Blijft fascinerend.

 

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

3 gedachten over “Rondreis rond oud en nieuw”

  1. ‘Waarmee ik maar weer eens heb mogen ervaren dat door het lezen van boeken de hele wereld binnen handbereik is en je heel eenvoudig kennis kunt maken met andere culturen en met andere tijden. Blijft fascinerend.’

    Mooi!! En helemaal mee eens ook

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder