Juli 2019

Wat heb ik in de afgelopen maand gelezen en welk boek is mijn boek van de maand geworden?

In juli heb ik toch nog zes boeken gelezen, iets meer dan ik zelf had verwacht; er zat een enorm dik boek bij zat van meer dan 1.000 pagina’s en dan toch nog zes boeken. Dat valt best mee. Er was weer veel variatie in genre, het niveau was ietwat wisselend. In chronologische volgorde:

De eerste was Als niet dan zou van Ali Smith. Ik had het meegenomen uit de bibliotheek, bij toeval.  Ik wilde een ander boek van haar lezen maar dat was niet aanwezig. Dan maar deze. De herinnering aan dit boek is al vrij snel vervaagd. Het zegt wel iets als je moet teruggrijpen naar je bespreking om het weer in de herinnering terug te halen.

Waarna het genoemde enorm dikke boek volgde, 2666 van Roberto Bolaño. Lang naar uitgezien en hoewel ik het al een tijdje in huis had ben ik er toch niet eerder aan begonnen. Het zal met de dikte te maken hebben, voor een boek van deze omvang moet je de tijd nemen. Het is eigenlijk niet echt één boek, maar een bundeling van vijf romans die wel een aantal dingen gemeenschappelijk hebben. Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug. Een paar delen waren enigszins een worsteling, andere delen wel goed en boeiend.

Hamsun is omstreden vanwege zijn heulen met de nazi’s. Het zal hem altijd blijven aankleven. Maar als schrijver is hij van grote klasse.  Victoria is niet een erg dik boek, het thema bepaald niet origineel en toch is het weer een prachtig verhaal geworden.

Het Birma bedrog van Roel Thijssen, weer eens een thriller. Ik hade wel van hem gehoord, maar als de uitgever mij niet benaderd zou hebben voor een recensie-exemplaar zou ik vermoedelijk niet snel een boek van hem oppakken. Mar ik heb er geen seconde spijt van gehad, prima boek!

De volgende was ook een recensie-exemplaar, in dit geval heeft de auteur mij benaderd. Mogelijk omdat hij content was met mijn bespreking van het zeer interessante Wij Europeanen. Het nieuwste boek van Wim de Wagt, De barones en de vluchteling, is evenzeer interessant en goed geschreven. Boeiend verhaal, interessante compositie.

Ten slotte Als op een winternacht een reiziger van Italo Calvino. Wonderlijk, boek, boeiend maar… Het is in ieder geval een boek dat ik niet snel zal vergeten en dat zegt eigenlijk ook wel genoeg.

Mijn favoriet van juli? Het dunste boek en dat is Victoria. Gemiddeld was het een heel aardige maand, geen grote tegenvallers maar een echte uitschieter zat er deze keer niet bij, vind ik.

Link naar eerdere afleveringen

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.