American Gods – Neil Gaiman

 

Donker verhaal over nakende strijd

Neil Gaiman is een Engelse schrijver die zich vooral richt op fantasy, science fiction en horror. In die genres is hij een bekende naam en hij heeft verschillende belangrijke prijzen gewonnen. Gaiman is ook bekend van Good Omens (Hoge Omens) dat hij samen schreef met de grote Terry Pratchett, van de Schijfwereldreeks. In 2001 verscheen American Gods. Het is een fantasyroman waarvan hij nog steeds niet overtuigd is dat dit de definitieve versie is; verschillende passages zijn eruit gehaald en later weer toegevoegd, andere zijn alsnog toegevoegd. Deze versie is aangevuld met nawoorden, appendixen en een aanzet tot een potentieel vervolg.

Shadow en Wednesday

Hoofdpersoon is Shadow. Hij staat op het punt te worden vrijgelaten na een gevangenisstraf van drie jaar. Hij wil dolgraag terug naar zijn vrouw maar kort voor zijn vrijlating krijgt hij te horen dat zij door een ongeluk is overleden. Later wordt hem duidelijk dat ook zijn vorige werkgever tegelijk met haar is omgekomen. Het is geen toeval; de manier waarop zij zijn omgekomen is nogal bijzonder.
Onderweg naar huis komt hij ene Wednesday tegen die hem een baan aanbiedt. Hij gaat erop in, hij heeft thuis niets meer te zoeken.

Deze Wednesday beschikt over eigenschappen die je niet snel bij mensen zou verwachten. Hij weet veel van Shadow en lijkt over kennis te beschikken die niet voor gewone stervelingen is bestemd. Het wordt Shadow al snel duidelijk dat hij als boodschappenjongen wordt gebruikt. Het duurt wat langer voordat hij beseft hij een speelbal is in een ophanden zijnde oorlog tussen “oude goden” en “nieuwe goden”.

Oude en nieuwe Goden

De “oude goden” zijn een product van het geloof van de mensen. Er zijn “nieuwe goden”, technologie, massamedia, die hun bestaansrecht betwisten en hen willen vernietigen. In die zin is het een abstractie voor wat er in de echte wereld aan de hand lijkt te zijn. Ze zijn niet bereid om zich zomaar gewonnen te geven en mobiliseren zich, onder aanvoering van Wednesday, om de strijd aan te gaan.

Er speelt meer in American Gods. Tijdens de roadtrip door Amerika maken ze van alles mee; genoeg couleur locale. Tussendoor verblijft Shadow vooral in Lakeside, een afgelegen plaatsje waar hij een tijdje onder de radar moet blijven. De alwetende Wednesday laat hem geen keuze. Er wonen vreemde vogels en er is iets merkwaardigs aan de hand: elk jaar als de winter is ingevallen verdwijnt er een kind. Eveneens elk jaar wedden de inwoners op een bijzonder fenomeen: zodra het kan wordt een oude auto op het ijs gezet. Degene die het beste gokt op wanneer het in het voorjaar door het smeltende ijs zakt wint.

Vreemd en toch geloofwaardig

Gaiman slaagt er goed in om de bepaald onalledaagse personages geloofwaardig tot leven te laten komen. Hoe vreemd het zich ook ontwikkelt, het doet geloofwaardig aan en je gaat gemakkelijk mee in het verhaal.

Shadow is aanvankelijk iemand die zijn naam eer aandoet. Hij is het liefst onopvallend en doet alleen iets als het hem wordt opgedragen. Naarmate American Gods vordert verandert dat langzaam; hij wordt assertiever en na een episode die iets wegheeft van een wedergeboorte is hij een ander wezen geworden.
Wednesday is een andere sleutelfiguur. Zijn naam berust niet op toeval; het is de Engelse vertaling van Wodan, de Germaanse oppergod. De woensdag, inderdaad; Wednesday, is naar de oppergod Wodan vernoemd. Wednesday als “persoon” is zijn Amerikaanse variant.
Verder verdient de overleden vrouw van Shadow vermelding. Deze Laura ontpopt zich tot de beschermengel van Shadow, die zij steevast liefkozend Puppy noemt.

American Gods is een donker, vrij somber boek. Het leest vlot, het is goed geschreven, maar het wel wat beknopter gekund. De thematiek is interessant, weinig op aan te merken. Toch ben ik niet erg enthousiast. Zonder dat ik er echt de vinger achter krijg waarom het zo is, heeft het mij niet echt weten te raken. Ik houd van het genre, erken de kwaliteiten van American Gods, maar dit boek is misschien gewoon niet helemaal mijn ding.

American Gods
Neil Gaiman
Fantasy
Boekerij
2017
Hardcover
716
Hugo Kuipers
9789022568699
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder