Aarzelsnede – Berber Kapitein

 

Je kunt ze niet allemaal redden

Berber Kapitein blijft met het onderwerp van haar debuutroman Aarzelsnede dicht bij huis. Zij heeft een achtergrond in de medische wereld, onder andere als kinderarts. Deze roman gaat over een jong kind dat al jarenlang behoorlijk ziek is en dat maar niet beter wordt. Wat haar mankeert is een raadsel. Verschillende medici hebben zich erop stukgebeten maar het heeft nog niet geresulteerd in een kloppende diagnose en een behandeling die op lange termijn succesvol is; wel in tuchtzaken die de ouders tegen verschillende artsen hebben aangespannen.

Enorme uitdaging voor kinderarts in opleiding

Hoofdpersoon in Aarzelsnede is Rinske, een kinderarts in opleiding. Het ziekenhuis waar zij werkt is zo ongeveer de laatste kans voor patiënte Sara. Het intelligente meisje van veertien is sterk vermagerd en verzwakt. Ze zit inmiddels in een rolstoel. Tegen de zin van de ouders en het kind zelf, dat meer dan genoeg heeft van alle eerdere onderzoeken, gaat het meisje nog een keer door de medische molen. De artsen vinden geen medische verklaring. Gezien de achtergrond is het niet verrassend dat de gedachten daarom uitgaan naar Münchhausen by proxy.
Rinske denkt ook aan andere oorzaken, zoals anorexia, conversie of psychologische, of een giftige mix daarvan.

Er is een complicatie. De betweterige ouders schermen met een Amerikaans onderzoek. Daaruit zou blijken wat Sara mankeert en hoe dat is te behandelen. Het wordt een ingewikkelde kwestie. Competentiestrijd, tunnelvisie en niet bepaald coöperatieve ouders en patiënt zorgen voor heel wat reuring. Tot Rinske ineens een envelop in haar postvakje vindt met daarop het logo van een gerenommeerd Amerikaans kinderziekenhuis en het verhaal een plotselinge wending krijgt.

Problemen op en buiten het werk

Het vlot leesbare verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Rinske. Deze jonge vrouw heeft het niet gemakkelijk. Op haar werk vraagt genoemd dossier veel aandacht. En er zijn uiteraard meer zaken die om aandacht schreeuwen. Als beginner heeft zij het moeilijk om zich te handhaven, ook omdat zij te maken heeft met een begeleider die het zelf allemaal beter weet. Je krijgt hierdoor wel een goed beeld van hoe het er in een ziekenhuis aan toe zou kunnen gaan. Je zou denken dat de mensen daar iets meer door idealen worden gedreven maar dat valt tegen. Het lijkt soms gewoon een keihard commercieel bedrijf door de onderlinge rivaliteit en competentiestrijd.

In haar privéleven vindt Rinske ook weinig rust. Ze heeft een relatie maar dat draait vooral om lichamelijke bevrediging. Een duurzame relatie zit er niet in. Dat zint haar niet maar er een punt achter zetten kan zij ook niet. Als alle problemen haar te veel dreigen te worden moet zij wel knopen doorhakken. Dat zij Sara niet zelf heeft kunnen helpen zit haar dwars, maar ze moet wel zichzelf zien te redden en ze maakt noodzakelijke keuzes:

“Misschien was niet iedereen te redden, maar voor mezelf deed ik toch een flinke poging.”

Er zijn verschillende manieren om tot een geslaagde debuutroman te komen. Berber Kapitein heeft ervoor gekozen om een onderwerp en een omgeving te kiezen waar zij goed mee bekend is. Dat is een beslissing die in Aarzelsnede goed uitpakt.

Meer over de auteur

Aarzelsnede
Berber Kapitein
Roman
Cossee
2020
Paperback
264
9789059369153
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.