De morsecode – Nathalie Briessinck

 

Boeiend mengsel van historie en fictie

Het komt vaker voor dat personen die werkelijk hebben bestaan een rol spelen in een fictief werk. De morsecode van Nathalie Briessinck is nu het tweede fictieboek achtereen dat ik heb gelezen waarin dat gebeurt. In dit geval is het niet moeilijk te raden om wie het gaat: Samuel Morse, de uitvinder van de naar hem genoemde code.

Trieste aanleiding leidt tot baanbrekende uitvinding

Het verhaal van De morsecode is losjes gebaseerd op hetgeen bekend is van de kunstschilder die vooral bekend is geworden door zijn uitvinding. Kort na de geboorte van hun vierde kind overlijdt zijn echtgenote. De brief waarin staat dat zij ernstig ziek is ontvangt hij zo laat dat hij onmogelijk in staat is om afscheid van haar te nemen. De afstand was simpelweg niet snel genoeg te overbruggen; het is het jaar 1825. Als hij jaren later tijdens een bootreis naar Europa hoort over een ontdekt verband tussen elektriciteit en magnetisme gebeurt er iets in het hoofd van de man die bekend is met elektrotechniek.

Het komt erop neer dat hij een manier weet te bedenken waarop boodschappen sneller heen en weer kunnen worden gestuurd. Het duurt even, maar het lukt en hij wordt er wereldberoemd door. De morsecode doet het. Het is interessant om te lezen hoe de ontwikkeling van die code kan zijn gegaan.

Het trieste leven van Irina

Een tweede verhaallijn begint in Rusland. De tienjarige Irina Ivanov lijdt plotseling aan een mysterieuze ziekte. Zelfstandig eten en drinken lukt niet meer, alle spieren verslappen en ze belandt in vegetatieve toestand. Ze krijgt alle zorg die bij een kasplantje hoort, misschien wel dan goed voor haar is. Haar moeder wil een portret van haar laten schilderen voordat het te laat is.

Deze twee verhaallijnen worden aan elkaar geknoopt door Siyah, die de boodschapper wordt genoemd. Ze krijgt een belangrijke rol in het leven van Irina. De uitvinding van morse speelt daarin een cruciale rol. Maar door de daaropvolgende verwikkelingen raakt zij wel in levensgevaar. Kan De morsecode haar redden?

Verschillende verhaallijnen komen mooi bij elkaar

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Afwisselend zijn dat de drie voornaamste personages. Het is met name interessant om te lezen wat zich in het hoofd van het kasplantje Irina afspeelt. Communiceren kan zij zelf niet meer, maar hiervoor is een alwetende verteller een uitstekend middel. Door die verschillende perspectieven is er soms enige overlap in sommige gedeelten maar dat is niet storend.

De morsecode leest vlot. De manier waarop morse is uitgevonden en hoe dat stormenderhand de wereld heeft veroverd is boeiend beschreven. Dat het een belangrijke rol zou hebben gespeeld in een rechtszaak is een goede vondst. Het is wel jammer dat het aan het einde lange halen snel thuis is, verder zit het prima in elkaar.

Mooi detail: de ondertitel van De morsecode staat afgedrukt op de voorkant van het boek. Die verklap ik niet, het is leuker om het zelf te ontcijferen.

De morsecode
Nathalie Briessinck
Roman
Vrijdag
2021
Paperback
304
9789460019876
Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.