Historische verhalen V – Diverse auteurs

 

Sterke editie

Je kunt er niet helemaal de klok op gelijk zetten, maar dat er elk jaar een nieuwe editie verschijnt van een bundel Historische Verhalen begint op een traditie te lijken. Met deze uitgave is het eerste lustrum bereikt en dat is een felicitatie waard. De formule is als vanouds: een historisch gegeven is het handvat voor een fictief verhaal. Het begint met een tijdsaanduiding, gevolgd door het verhaal. De afsluiting bestaat uit de historische achtergrond met bronvermeldingen en verwijzingen naar andere boeken over het onderwerp.

Gevestigde namen die voor het eerst bijdragen

Deze formule werkt en is bepaald niet versleten. Het lijkt er wel op dat het niveau langzaam maar zeker omhoog kruipt. In deze editie komt dat ook doordat een paar gevestigde namen een bijdrage hebben geleverd. Eén van hen is Jean-Marc van Tol, bekend van Musch. Zijn verhaal gaat over de Collegianten, (volg de link voor meer informatie), een stroming die weinig bekendheid geniet, maar die in de geschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld. Het gaat over een boekhouder die een aanbieding krijgt om pensionaris te worden. Een grote verbetering, maar hij moet er wel iets voor terugdoen. Dat wil hij liever niet, maar de burgemeester komt met een oplossing die naar ieders tevredenheid is. Dit verhaal is het perfecte voorbeeld van hoe deze formule werkt. Het verhaal van van Tol is boeiend en goed geschreven en je kunt er wat van opsteken!

Een andere bekende naam is Jan van Aken van De ommegang dat het wist te schoppen tot de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2019. Dit verhaal gaat over mensen op Groenland, rond 1440. De bevolking is verzwakt en een aantal bewoners wil terug naar het vruchtbare moederland. Het levert wat gedoe op en onderling gemor. Als verhaal wat minder sterk maar de sfeer komt wel goed uit de verf.

Bekende namen uit vorige edities

Een paar auteurs die je inmiddels “oudgedienden” (omdat zij al eerder bijdragen hebben geleverd) zou kunnen noemen zijn nu ook weer van de partij. Hay van den Munckhof schrijft een boeiend verhaal dat speelt in de nadagen van het emiraat van Cordoba, zo rond 1064. Key Tengeler kun je daar ook toe rekenen. Zijn verhaal speelt in Constantinopel in 541 en gaat over de enorme pestuitbraak. Tragisch verhaal, met een sterke duiding van de historie. Paul Christiaan Smis is inmiddels ook een stamgast. Van zijn hand zijn er twee verhalen, waarvan vooral het tweede, De duvelskunstenaar, opvalt door de prachtige scheldpartij tussen twee kijvende wijven in het Amsterdam van rond 1660. De ene is een vrouw die geen kinderen kan krijgen en de ander is ongewenst zwanger. De wijkouderling heeft een elegante oplossing.

Opstapje voor beginners

Anderen staan nog aan het begin van hun schrijversloopbaan of zijn wat minder bekend. Inmiddels is gebleken dat een bijdrage een opkontje kan zijn voor een vervolg en een verdere ontwikkeling als auteur. Zonder de anderen, Marloes Jongewaard, Janna de Lathouder, Debby Willems en Victor Lemstra tekort te willen doen licht ik er één uit. Dat is Martin de Brouwer die een fascinerend verhaal schreef over de tweede editie van de Tour de France, toen nog een monsterlijk zware wedstrijd. Het verhaal, Tour de farce, van de uiteindelijke winnaar, Henri Cornet is heel bijzonder.

Deze vijfde editie van Historische Verhalen is een sterke bundel!

Historische verhalen V
Historische Verhalen
Diverse
Verhalen
Historische verhalen
2021
Paperback
249
9789083117706
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder