Juni 2021

 

En alweer een maand voorbij, wat gaat het toch snel! In juni heb ik zeven boeken gelezen. Het was weer een bonte mengeling van genres en helaas ook van kwaliteit. Er zaten goede boeken bij maar ook een paar matige.

Welke boeken heb ik in de afgelopen maand gelezen en welke daarvan is mijn boek van de maand geworden?

In chronologische volgorde maar weer.

Soms komt er ineens een boek in huis dat volledig aan je aandacht is ontglipt. Door een spontane actie van de uitgeverij ontving ik ARC van Richard Osinga. Het kent een paar boeiende verhaallijnen die aan het eind vakkundig aan elkaar worden geknoopt. Sterk geschreven, zeer fascinerend en nog leerzaam ook! Wat wil je nog meer?

Kon ik dat maar zeggen van Al is de misdaad nog zo snel… door Christian Frascella. Dit is de tweede in de reeks met de fascinerende speurder Contrera in de hoofdrol. Het eerste deel, Het is te koud om te sterven was prima, maar deze haalt dat niveau bij lange na niet. Rommelig, te volgepropt. Jammer.

Gerald Murnane heet de schrijver wiens naam de laatste tijd rondzingt als iemand die hoognodig (her)ontdekt moest worden. Deze schrijver op leeftijd schrijft zijn verhalen op een ouderwetse typemachine, met één vinger. Grensgebieden is een boeiend boek, niet zozeer vanwege de inhoud maar wel door de manier waarop hij zijn verhaal vertelt: ontspannen, vrijelijk associërend. Het beviel mij wel.

Een grote verrassing, De lichtwachters van Emma Stonex. Het gaat door voor een debuut maar dat is niet helemaal waar. Onder pseudoniem heeft zij al een en ander geschreven en als ervaren redacteur bij een grote uitgeverij kent zij het klappen van de zweep. Mooi verhaal, sterke sfeertekening, broeierig, goed gedoseerde spanning, gebruik van verschillende vertelvormen, aansprekende symboliek. Heel sterk!

Sapiens van Yuval Noah Harari is al wat ouder. Onlangs kreeg hij behoorlijk wat aandacht voor zijn laatste boek, Homo Deus. In grote stappen beschrijft hij de geschiedenis van deze dier- / mensensoort die in korte tijd (in kosmische zin) zou uitgroeien tot een alles overheersende levensvorm. Verschillende facetten komen aan bod. Boeiend, het leest vlot, maar is ook enigszins oppervlakkig. Het kan moeilijk anders als je in zo weinig pagina’s zo veel onderwerpen wilt proppen.

En dan Loslopen van Laura van der Haar. Ook weer een boek dat mij door de uitgeverij in de schoot is geworpen. Het gaat over belevenissen van de auteur, veelal met de hond Takkie aan haar zijde. Prima boek, zij is op haar best als zij boosheid weet om te zetten in humor. Dan trekt zij alles uit de kast en hoe vervelend de aanleiding soms ook is, als lezer is dan de lach niet ver weg!

Juni eindigde met een tegenvaller. Bubbel van Bruno Vanspauwen. Het klonk veelbelovend, een verhaal dat de reclamewereld en de media op de hak neemt. Helaas is het niet meer dan een aaneenschakeling van clichés. Dat is spijtig, want het boek leest vlot maar er had meer in gezeten.

Toch was het wel weer een mooie leesmaand! Een paar verrassingen, met als grootste De lichtwachters dat daarmee mijn favoriet is van deze maand.

Hier de link naar eerdere afleveringen

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder