Een systeem zo magnifiek dat het verblindt – Amanda Svensson

Een systeem zo magnifiek dat het verblindt
Amanda Svensson
Literatuur
Wereldbibliotheek
2021
Paperback
512
Kim Liebrand
9789028450615

 

Wie van de drie?

De Zweedse Amanda Svensson (1987) kunstjournalist en vertaalster. Een systeem zo magnifiek dat het verblindt dat enthousiast is ontvangen door de Zweedse pers is het eerste boek van haar dat in vertaling is uitgebracht. Ze is hiervoor beloond met de Per Olov Enquist prijs voor jonge auteurs. Het is een lichtvoetige roman vol raadsels die de moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat.

Een familie als los zand

Het is een familie die als los zand aan elkaar hangt. De drieling Sebastian, Clara en Matilda hadden nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen dan bij hun het geval is. Sebastian is een uitmuntende wetenschapper die gevraagd is om te komen werken bij een intrigerend medisch instituut in Londen. Clara is zoekende en komt als (noodgedwongen) zelfstandig interviewster terecht bij een merkwaardige club mensen op Paaseiland. Deze vreemde vogels zijn daar om de moderne wereld te ontvluchten en het einde der tijden af te wachten. Matilda doet iets in Berlijn. Veel onderling contact is er niet, vooral Clara houdt zich afzijdig door niet op mails en telefoontjes te reageren.

Waar hun vader is weten zij niet. Hun moeder speelt in Een systeem zo magnifiek dat het verblindt een rol op de achtergrond, maar haar rol is wel doorslaggevend. Zij stuurt een bericht naar haar kinderen. Blijkbaar wil zij schoon schip maken. Met haar ex-man had zij dat al gedaan.
Bij de geboorte van de drieling zijn twee dingen gebeurd. Haar man meende tijdens de bevalling te moeten bekennen dat hij een affaire heeft gehad met zijn mondhygiëniste. Moeder heeft het voor kennisgeving aangenomen en haar man pas de deur uit gebonjourd toen de kinderen het huis hadden verlaten.

De andere gebeurtenis is voor de drieling ingrijpender. Bij de geboorte is met één van hen iets gebeurd, maar wat precies weet ook moeder niet. Zij acht de tijd rijp om dit duidelijk te krijgen en om wie van de drie het gaat. Alsof dat niet genoeg is gebeurt er van alles dat ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken heeft.

Overtuigend en raadselachtig

Ogenschijnlijk. Het lijkt allemaal los zand, net als de familie. Gaandeweg blijkt dat er veel meer aan de hand is. De onderlinge banden en alle andere relaties zijn op een interessante manier met elkaar verweven. Telkens weer kom je voor verrassingen te staan. Wat is de echte achtergrond van Violetta, de vrouw van Sebastian die na een lijdensweg de hand aan zichzelf heeft geslagen? Wie is zijn baas, de raadselachtige man die zich gedraagt als een soort poppenspeler? Is het toeval dat Clara op Paaseiland op een man stuit die later in haar leven een rol zal spelen? Een systeem zo magnifiek dat het verblindt is een boek waar alles toevallig lijkt en misschien juist niets toevallig is. Raadsels, raadsels, raadsels.

Er gebeurt veel en van alles. Svensson heeft gekozen voor een rustige opbouw, in die zin dat de verhalen van de drieling niet door elkaar heen worden opgedist. Dat is een goede keuze. De weg is al kronkelig en glibberig genoeg, maar verdwalen zul je niet. Zij leidt de lezer met vaste hand en behoudt het overzicht.

Het enige wat je op dit boek kunt aanmerken is dat het af en toe een beetje te veel wordt opgerekt en dat sommige bochten best wat krapper hadden kunnen worden genomen. Aan de andere kant: haar proza is soepel en krachtig en dan is dat overkomelijk. Een systeem zo magnifiek dat het verblindt is een sterke roman die doet uitzien naar ander werk van haar hand.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: