Spiegel spiegel schouder

 

Meer van verwacht

Soms moet je een schrijver een tweede kans gunnen. Van Dorthe Nors las ik eerder Kaart van Canada, een bundel van veertien heel korte verhalen. Het viel mij tegen, de verhalen spraken mij meestal op geen enkele manier tot de verbeelding. Nadat ik wat lovende signalen had opgepikt over Spiegel spiegel schouder, een roman uit 2016, wilde ik het toch nog een keer proberen. Deze beviel mij wel wat beter maar een hoogvlieger is ook dit niet. Het ligt niet voor de hand dat ik haar een derde kans gun. Het is niet anders. Er is genoeg moois.

De inhoud

Hoofdpersoon is Sonja, die op haar veertigste eindelijk de stap zet om rijlessen te nemen. Ze is vertaalster van Zweedse thrillers en haar sociale kring beperkt zich tot haar zweverige massagetherapeut en haar kwebbelzieke rij-instructrice. Met ingetogen humor schetst Nors het leven van een jonge vrouw die richting zoekt in een schijnbaar doelloos bestaan.

Mijn indruk

Het valt niet mee om je te identificeren met Sonja, de hoofdpersoon in Spiegel spiegel schouder. Ze is van het platteland naar Kopenhagen verhuisd, met vriendin Molly. Ze is daar erg eenzaam en heeft last van spanningen die zich manifesteren in duizelingen. Sonja is op een leeftijd dat ze midden in het leven zou kunnen staan maar niets daarvan. Ze vertaalt bloederige thrillers van een schrijver tegen wie zij opkijkt, als één van de weinigen. Geregeld wordt zij onder handen genomen door een massagetherapeut, klassiek zweefgeval. Ze is al eeuwen, zo lijkt het, bezig om haar rijbewijs te halen maar komt na al die tijd nog steeds niet verder dan de tweede versnelling. Het helpt niet dat zij een instructrice heeft die haar kleine beetje zelfvertrouwen nog weet aan te tasten.
Dan lijkt het erop dat zij ineens een andere weg inslaat. Sonja denkt dat een andere instructeur haar verder kan helpen, maar ze belandt van de regen in de drup.

Al met al vind ik deze Sonja een vervelend mens, een zeurdoos eerste klas. Het is moeilijk om je in haar in te leven, zo’n hoofdpersoon die meer behoefte heeft aan een goede psycholoog dan aan een rijbewijs. Eerst dat en zie dan maar verder. Spiegel spiegel schouder zal vast het laatste zijn dat ik van Dorthe Nors tot mij heb genomen.

Spiegel spiegel schouder
Dorthe Nors
Roman
Podium
2017
Paperback
175
Edith Koenders
9789057598586
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 gedachten over “Spiegel spiegel schouder”

  1. Ik vond deze roman ook geen topper, maar bij de verhalen in Karateslag waren er wel een paar erg goede. Dus toch bedankt voor het noemen van de titel ‘Kaart van Canada’, dat kan ik wellicht eens proberen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder