Zussen – Daisy Johnson

Sfeervol en grenzeloos

Van Daisy Johnson heb ik eerder haar debuut, de verhalenbundel Veenland gelezen. Sterke verhalen en dat heeft een dubbele betekenis. Ze waren krachtig en meeslepend, hoewel het nieuwtje er na een paar wel af was en er een zekere gewenning optrad. Het nieuwtje, voor zover daar sprake van kan zijn, bestond uit vreemde elementen zoals mensen die kunnen transformeren in dieren en huizen die gevoelens voor mensen blijken te hebben. Op de één of andere manier weet zij het in die bundel zo op te schrijven dat je er helemaal in meegaat. Nu is de vraag: kan zij dat ook in de vorm van een roman?

Inhoud

Er is de zussen Juli en September iets onnoembaars overkomen. In een vertwijfelde poging een verse start te maken, neemt hun moeder Sheela hen dwars door het land mee naar een oud familiehuis dat zijn eigen getroebleerde leven leidt. Er komen geluiden van achter de muren. Het licht flikkert op eigen kracht. Slapen lijkt onmogelijk en de dromen zijn eindeloos. In hun nieuwe, verontrustende omgeving ontdekt Juli dat de intense band die ze altijd met September heeft gehad, begint te veranderen op manieren die ze niet kan bevatten. Zussen is een verhaal van zusterlijke liefde en zusterlijke afgunst dat explodeert met de woede en vreugde van de adolescentie.

Mijn indruk

Het antwoord kan heel kort zijn: ja! Zussen is een bijzonder meeslepend verhaal over twee jonge vrouwen die niet zonder elkaar kunnen en tegelijk enorm veel van elkaar verschillen. De ene zus is de agressievere van de twee, de andere is voorzichtiger, afwachtender, bescheidener. Ze zijn hecht en er is tegelijk sprake van afgunst. In hun nieuwe omgeving proberen zij de draad op te pakken maar dat lukt niet zo goed. Ze komen in contact met leeftijdgenoten en een van hen maakt een seksuele ervaring mee. Het doet er niet zo toe wie het is, de ander voelt het ook. Het is een voorbeeld van het proces dat aan de gang is en dat tot een verrassende ontknoping leidt.

Zussen is een roman die vooral gaat over de twee hoofdpersonen en hun ontwikkeling. De gebeurtenissen spelen wel een rol, maar zij dienen vooral om een en ander op gang te helpen. Het decor speelt ook een belangrijke rol. Denk hierbij vooral aan het huis dat een zelfstandig organisme lijkt met eigen geluiden en zelf lijkt te spelen met licht en elektriciteit. Het is vervreemdend zonder ongeloofwaardig te worden, het is spannend om te zien wat er van de Zussen zal worden. Het leest gemakkelijk en de conclusie kan alleen maar luiden dat Daisy Johnson hiermee haar belofte van een schrijfster die geen grenzen kent heeft ingelost. Het is te hopen dat haar fantasie nog lang niet uitgeput is!

Zussen
Daisy Johnson
Literatuur
Koppernik
2020
Hardcover
196
Nicolette Hoekmeijer
9789083048086
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder