Historische verhalen VI – Diverse auteurs

 

Wisselvallige bundel

Zoals inmiddels gebruikelijk is er ook dit jaar weer een nieuwe editie verschenen van een bundel Historische Verhalen, nummer 6 inmiddels. De formule is als vanouds: een historisch gegeven is het handvat voor een fictief verhaal. Het begint met een tijdsaanduiding, gevolgd door het verhaal. De afsluiting bestaat uit de historische achtergrond met bronvermeldingen en verwijzingen naar andere boeken over het onderwerp. Dit keer zijn het tien verhalen, van negen auteurs.

Valse start

De bundel Historische Verhalen VI is gevarieerd. De onderwerpen lopen uiteen, het gaat de hele wereld over en het omspant meer dan twee millennia. Je kunt ook zeggen dat er weinig samenhang is en dat is net zo waar als dat het gevarieerd is.

Het is vaak het eerste verhaal in een bundel als deze dat de toon zet. Het hoeft niet het beste te zijn met als gevolg dat alles dat erna komt minder is. Het moet in ieder geval niet het minste zijn om te voorkomen dat je er mogelijk na een verhaal al mee stopt. Dat is helaas in deze bundel wel het geval. Het heet Hoe ik een slaaf werd. Zo’n titel ligt al extreem gevoelig, het woord slaaf is echt niet meer van deze tijd.

Het verhaal is niet heel bijzonder, wel sentimenteel. Dat mag, maar het probleem is dat het wemelt van de fouten. Hier en daar zijn er kromme zinnen, gekunstelde metaforen en de interpunctie rammelt. Erger is dat er taalfouten zijn, woorden ontbreken of er juist dubbel in staan.

Een paar voorbeelden:

“Ik hoorde ze zeggen hij een hartvochtig heerser was”
“Zij zou inmiddels meer gehecht zou zijn”
“Zij beet mij toe dat mijn gemak moest houden”
“De meesten zaten ze ineengedoken”

Vervolg is beter

Als het geen recensieboek zou zijn geweest dan was ik er inderdaad wel mee gestopt. Gelukkig is het daarna beter, soms veel beter. Boeiende verhalen, van bekende namen als Paul Christiaan Smis (twee stuks), Key Tengeler en Hay van den Munckhof.
Het is niet allemaal even sterk, maar dat kan moeilijk anders. Soms is er net even te weinig fictie ingebracht en blijft het wel erg dicht bij de ‘feiten’.

De positieve uitschieter is wat mij betreft De Tempelreiniging van Jeroen Windmeijer. Het is een gedurfd verhaal over een rechtszaak met als inzet de vier evangeliën. Afgaand op de auteur zijn er nogal wat verschillen en tegenstrijdigheden en is het niet mogelijk er een eensluidende versie van te maken. Als onderwerp is het interessant, de invalshoek is goed gekozen en het verhaal loopt vloeiend. Het enige nadeel is dat het een beetje aan de korte kant is.

Al met al is een heel aardige bundel geworden. Jammer van de valse start en ook qua niveau is het een vreemde keuze om hiermee te beginnen. Gelukkig maakt de rest van Historische Verhalen VI een hoop goed.

Historische verhalen VI
Diverse
Verhalen
Historische Verhalen
2022
Paperback
220
9789083117799
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder