Brein bedriegt – Peter Vermeulen


Verhelderend boek over autisme

In 1998 werd het boek Brein bedriegt van Peter Vermeulen uitgebracht. Het beok ging vooral over Asperger maar zonder dat woord te gebruiken. De auteur is van mening dat het onderscheid tussen “gewoon” autisme en de variant voor intelligente, vaak hoogbegaafde autisten, Asperger, kunstmatig is.

Autisme is een stoornis in het proces van informatieverwerking. De informatie komt wel binnen maar minder of niet gefilterd. Voorbeeld: bij een gesprek in een drukke ruimte kunnen de meeste mensen zich concentreren op hun gesprekspartner, een autist hoort alle gesprekken, bewust en onbewust.

Autisme bestaat in verschillende varianten en gradaties doch dat heeft niet zijn oorzaak in de mate van intelligentie. Van minder begaafde autisten bestaat een tamelijk stereotiep beeld: de in zichzelf gekeerde, zeer introverte mens met moeilijkheden in het sociale verkeer. Hoogbegaafde autisten hebben in principe dezelfde kenmerken doch zijn door hun intelligentie veel beter in staat deze beperkingen te maskeren, waardoor het de schijn wekt dat zij min of meer normaal functioneren in het dagelijks leven.
Het is slechts schijn. Het kost de wat intelligentere autist enorm veel moeite en energie om te functioneren als mensen zonder autisme; het gaat bij hen niet vanzelf en veel gedrag is aangeleerd of afgekeken.

De auteur heeft door zijn dagelijkse omgang met autisten en door zijn onderzoeken heel wat nieuwe inzichten opgedaan, reden om een volledig herziene versie uit te brengen. Die inzichten zijn op een hele toegankelijke manier beschreven in de editie uit 2013. Vermeulen beschrijft welke gevolgen dat heeft voor het herkennen van en de behandeling van autisme. Niet in de zin dat autisme te genezen is, dat is niet zo, maar wel in de wijze waarop gereedschappen kunnen worden ingezet om autisten een mogelijkheid te bieden tot een manier om te functioneren in het dagelijks leven die voor hen minder problematisch is en minder energie kost.

Daarnaast geeft hij allerlei tips aan niet-autisten over hoe je het beste kunt omgaan met en op welke manier je met autisten behoort te communiceren. Belangrijkste les: behandel ze als je ieder ander zou behandelen, maar wees in je gedrag en communicatie heel duidelijk en vooral eenduidig.

Brein bedriegt is een boek dat enorm verhelderend is voor autisten en niet-autisten en zou verplichte literatuur moeten zijn voor eenieder die met autisme te maken heeft.

[table “92” not found /]
Brein bedriegt
Peter Vermeulen
Non-fictie
Acco
8 juni 2015
Paperback
184

 

Een boek over het Aspergersyndroom zonder het woord 'Asperger' in de titel: het was een doordachte maar gewaagde keuze in 1998. Desondanks werd Brein bedriegt een bestseller onder de autismeboeken met meer dan 15.000 verkochte exemplaren. Voor heel wat mensen betekende Brein bedriegt een eerste moment van herkenning en zelfs de uitweg uit een jarenlange zoektocht naar een diagnose. Sindsdien is het aantal begaafde personen met een diagnose uit het autismespectrum spectaculair toegenomen. Er zijn ook heel wat nieuwe inzichten in het autisme zoals zich dat uit bij mensen met een normale of hoge intelligentie. En naast de toenmalige hardnekkige misverstanden zijn er ook nieuwe ontstaan. Zoals: iedereen is een beetje autistisch. Of: het autistisch brein bedriegt nog steeds...

In deze compleet herziene editie herleest Peter Vermeulen het oorspronkelijke boek en biedt hij nieuwe inzichten, onder meer over diagnostiek en begeleiding. De inhoud is nieuw, de stijl dezelfde als toen.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.