Wacht! wacht! – Terry Pratchett


De draak steken met….
Menutip: Wacht! Wacht! door Terry Pratchett.
Ingredienten: enkele elementen uit fantasy, in dit geval draken en tovenaars.

Daaraan worden toegevoegd vaste ingredienten van Pratchett’s schijfwereldserie zoals: woordgrappen, satire, situationele komedie, maatschappijkritiek, pastiche, persiflage.

In dit geval is het gecombineerd met het hoofdthema: een parodie op de legende van Joris en de draak met als subthema’s onder andere kritiek op falende maatschappelijke instituties en een parodie op de macht van de maffia.
Mix het geheel zorgvuldig, schenk het uit en lardeer het resultaat met unieke personages zoals een autistische dwerg die veldwachter wordt, een sergeant die de grammatica niet beheerst, en een adellijke dame die een tehuis voor mishandelde draakjes (waarvan een jarenlang misbruikt als verfbrander) bestiert, en het resultaat is een hilarische fantasyroman die met aandacht moet worden genoten en, eenmaal genuttigd, smaakt naar meer, veel meer!

In deel 8 van de schijfwereldserie is Pratchett op zijn best. Als geen ander is hij in staat om een op het eerste gezicht kinderachtig verhaal, dat ook nog eens wordt verteld in een ogenschijnlijk eenvoudige verteltrant, te transformeren tot een boek met een behoorlijke diepgang, waar het vertelplezier vanaf spat en waar op elke pagina wel iets te beleven valt, zo bedrieglijk dat je er soms door die ogenschijnlijke eenvoud makkelijk overheen kunt lezen.

Deze serie kun je vergelijken met een kind met een zak snoep, dat twijfelt of die zak achter elkaar moet worden leeggegeten of dat het beter gedoseerd kan worden. Ik kies voor het laatste: elke paar maanden een volgend deel, kan ik nog jaren vooruit!

Wacht! Wacht! Boek omslag Wacht! Wacht!
Schijfwereld
Terry Pratchett
Fantasy
Boekerij
December 2012
Paperback
280
Venugopalan Ittekot

 

Flinx zei: 'Zie je soms wat eigenaardigs aan het topje van die toren?' Dendarm staarde omhoog en lachte zenuwachtig. 'Nou, het is net of er een draak opzit, hè? Alleen, als je zo'n beetje goed ernaar kijkt, zie je wel dat het gewoon schaduwen en plukken klimop en zo zijn.' Flinx probeerde het. 'Nietes,' zei hij. 'Ziet er nog steeds uit als een draak. Een hele grote.' Met al hun occult gestuntel lukt het de Unieke en Hoogstverheven Loge van Verhelderde Mannenbroeders om een enorme draak op te roepen. Die willen ze inzetten om van de grote stad Ankh-Meurbork weer een grootse stad te maken. Maar als de hete drakenadem de hele stad in de as dreigt te leggen moeten Kaptein Flinx en zijn prachtkerels, onder wie nu ook Veldwachter Biet en de Bibliothecaris (onbezoldigd), weer uitkomst brengen. Met Braverd Bingel Vederstien, het mascottedraakje van de Wacht.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder