Het kind in mij wil mindful moorden – Karsten Dusse

Het kind in mij wil mindful moordenBijna net zo sterk vervolg

Na het eerste deel, Mindful moorden, dat mij zeer goed beviel, kon ik de verleiding niet weerstaan om al snel aan het vervolg te beginnen. De titel daarvan is intrigerend: Het kind in mij wil mindful moorden. Ook nu is Karsten Dusse weer goed op dreef!

Volle agenda

Veel is hetzelfde als in het eerste deel. De nog levende hoofdpersonen komen ook nu weer aan bod, net als het gedoe met vrouw en kind, en de bezoekjes aan de therapeut staan ook nu op het menu. Het verhaal in Het kind in mij wil mindful moorden gaat verder waar het is gebleven, maar wel met een kleine sprong in de tijd van een half jaar.

In die periode is voormalig misdaadadvocaat Björn Diemel met zijn vrouw en dochter op vakantie geweest. Het ging niet helemaal probleemloos. Diemel kreeg het aan de stok met een ober van een bergrestaurant die zorgde voor irritaties. De manier waarop hij die onenigheid beslechtte typeert hem. Hij wilde genoegdoening en die kreeg hij ook, maar het liep wat uit de hand en de ober belandde “ongelukkigerwijze” in de afgrond onder het restaurant.

Eenmaal thuis moest de draad weer worden opgepakt. Op ontspannen wijze leidt hij nu informeel twee concurrerende misdaadbendes. Onmogelijk zou je zeggen, maar niet voor de vindingrijke Diemel. Natuurlijk zit de concurrentie niet stil en van binnenuit heeft hij ook genoeg te duchten. Daarbij komt dat hij in beeld is gekomen als betrokkene bij de dood van de ober. Kortom: hij heeft genoeg om zich zorgen over te maken. En dan moet hij ook nog zijn huwelijk in stand zien te houden en een kinderopvang leiden. Hij heeft het er maar druk mee.

Iets stroever begin

Gelukkig zijn daar de rustgevende adviezen van zijn therapeut. Elk hoofdstuk van Het kind in mij wil mindful moorden begint met een als rustgevend bedoelde tekst. De therapeut wil het kind in Diemel naar boven halen om te kunnen achterhalen waar zijn problemen mogelijk vandaan komen. Diemel gaat met zijn hulp op zoek naar het kind in zichzelf en zie hier de verklaring van de titel als hij weer eens in de verleiding komt, noodgedwongen, dat dan weer wel. Op zijn geheel eigen wijze verantwoordt hij dat voor zichzelf via deze redenering:

“Economisch bezien is het innerlijke kind de bad bank van je ziel. Als je daar al je negatieve emoties naar overboekt, heeft de rest van je geest een positieve balans.”

En zo kan hij toch met zichzelf leven.

Het begin is wat stroever dan dat van het eerste deel, het duurt even voordat Dusse het niveau aantikt van zijn debuut. Vanaf dan is het weer net zo onweerstaanbaar meedogenloos (en) grappig, wederom een geslaagde parodie op het verschijnsel mindfulness. Het derde deel is helaas niet vertaald. Jammer, dan moet het maar in het Duits, het is niet anders. Ach, er zijn ergere dingen.

Het kind in mij wil mindful moorden
Mindful moorden
Karsten Dusse
Thriller
Bruna
2022
E-boek
320
Olga Groenewoud
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder