Made in Sweden – Roslund & Thunberg

Levensecht misdaadverhaal
Ivan Duvnjac is in Made in Sweden van het duo Roslund & Thunberg een alcoholicus die op soms schimmige wijze, want zwart, zijn kostje bij elkaar scharrelt. Ondanks dat zijn gezin met drie zoons zwaar heeft te lijden onder zijn verslaving en zijn onvoorspelbare, gewelddadige gedrag heeft hij er alles voor over om zijn gezin bij elkaar te houden. Dat is het enige in zijn leven waarop hij trots denkt te kunnen zijn, de buitenwereld moet niets van hem hebben en omgekeerd..

Als zijn vrouw de benen neemt valt het gezin toch uit elkaar. Pa belandt na mishandeling van zijn ex in de gevangenis en de oudste zoon, Leo, neemt de zorg voor zijn broers op zich.
Onder zijn aanvoering, en met behulp van een handlanger, bedenken zij een crimineel plan dat hen voor altijd financieel onafhankelijk moet maken, voor Leo tevens de mogelijkheid om zijn vader te laten zien wat hij in zijn mars heeft.
De voorbereiding van de geplande overvallen is telkens minutieus en inventief, en de uitvoering is strak. In de voorbereiding op de laatste overval die de klapper moet worden gaat het mis. De groep valt uiteen, de jongere boers trekken zich terug en willen een leven leiden aan de goede kant van de wet.

Ondanks deze tegenslag gaat Leo door met de voorbereiding, maar neemt daarin een beslissing die een cruciale fout zal blijken. Hij betrekt zijn zwaar verslaafde vader erin en geeft hem een belangrijke rol in de uitvoering. Deze laatste overval slaagt nog wel, maar de uitvoering is veel minder gedisciplineerd dan voordien. Op de vlucht gaat er van alles mis en de droom van financiele onafhankelijkheid spat uiteen.

Made in Sweden is een ijzersterk verhaal, dat een extra lading krijgt omdat een van de schrijvers het van nabij heeft meegemaakt. De psychologie in dit boek is goed: de worsteling van Leo om het beter te doen dan zijn vader is invoelbaar, evenals zijn kwetsbaarheid en gekwetstheid als reactie op kritiek van zijn vader, die ondanks alles een ijkpunt voor hem blijft.
Het tempo is bijzonder goed: de voorbereidingen zijn gedetailleerd beschreven en dan zakt het tempo terug zonder dat het traag wordt, de uitvoering van de overvallen is uiteraard onder hoogspanning en dan is het tempo ook navenant hoog. Het einde is weer traag, maar dat past geheel bij de toenemende wanhoop in het besef dat de dromen uiteen spatten.

Een minpuntje: de behoefte aan geldelijke onafhankelijkheid is begrijpelijk, het is alleen niet helemaal duidelijk wat de broers op het criminele pad heeft gebracht. Dit had ik liever wat meer uitgewerkt zien worden.
Maar het doet verder niets af aan de kwaliteit: een zeer goede thriller, met veel aandacht en begrip voor de psyche van de hoofdrolspelers.

Made in Sweden Boek omslag Made in Sweden
Roslund & Thunberg
Thriller
De Geus
Oktober 2014
Paperback
731
Ron Bezemer

 

Drie broers bedenken een masterplan om nooit meer geldzorgen te hebben. Niet veel later vormen ze de bende achter de grootste reeks gewelddadige bankovervallen uit de Zweedse geschiedenis. Hun band werd gesmeed toen ze samen opgroeiden onder het juk van hun gewelddadige vader, een band die nu tot het uiterste wordt getest. Want lukt het ze hun steeds ambitieuzere plannen uit te voeren, en kunnen ze uit handen blijven van de politie?

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.