Wat spook jij uit? – Sophie Kinsella


Daar ga je dan met je vooroordelen!

Een boek van Sophie Kinsella lezen? Die chicklitschrijfster? Een boek lang worden beziggehouden met gezemel over de laatste mode, nagellak, haklengte en gezeur over wat moet ik nou weer aan? Ik denk er niet aan, zonde van mijn tijd!

Maar ja: als je met twee vrouwen (waarvan een dochter om misverstanden te voorkomen) in huis samenleeft en die je al jaren allerlei boeken aanprijst, meestal in dank aanvaard, dan kun je weleens een suggestie terugverwachten. Ik heb jarenlang de boot afgehouden met de genoemde argumenten als wapen.
Wat spook jij uit? Van Sophie Kinsella zou anders zijn. Jaja. Op een avond in de vakantie ben ik gezwicht. Nou vooruit dan maar, maar als het na een uurtje niets is dan stop ik en hou dan voortaan je aanbevelingen maar lekker voor je.

Aldus gewapend met stevige vooroordelen aan Wat spook jij uit? begonnen. Een paar uur later had ik het uit. Echt waar.

Het gaat over Lara Lington, een vrouw met een stevige fantasie, die echt aan haar verstand gaat twijfelen als ze de stem hoort van haar oudtante Sadie, de 106-jarige die in haar kist ligt vlak voordat ze de oven van het crematorium in wordt geschoven. Deze dame, Sadie, is weliswaar overleden maar wil niet het tijdelijke voor het eeuwige verwisselen zonder de halsketting waaraan zij zulke dierbare herinneringen bewaart. Zij verzoekt Lara om de uitvaart stop te zetten en de halsketting voor haar op te sporen.
Ondanks haar eigen problemen zoals een gestrande relatie, een bijna failliet bedrijf en, zeurende ouders met een zie-je-nou-wel houding voelt Lara zich gedwongen om de laatste wens van de overledene te vervullen.

Het is het begin van een zoektocht waarin van alles gebeurt en de hele familiegeschiedenis overhoop wordt gehaald. Het leven van Sadie blijkt bijzonder belangwekkend te zijn geweest, doch onder een helaas wat treurig gesternte. Reputaties worden aan flarden geschoten, bijvoorbeeld die van een stinkend rijke oom die het imago van zijn bedrijf heeft gebaseerd op een leugen. De familie komt er niet best af, de overleden Sadie is op haar tachtigste in een tehuis gestopt en door de familie verwaarloosd nadat ze door hen vakkundig van haar belangrijkste bezittingen is afgeholpen.

Uiteindelijk komt het voor de hoofdpersonen allemaal weer op zijn pootjes terecht, maar anderen komen er heel slecht af.

Het is duidelijk: Sophie Kinsella heeft een vlotte pen, beschikt over de nodige humor, en heeft een aangenaam en vlotlopend boek geschreven dat niets van doen heeft met chicklit en, ondanks (voor anderen misschien wel dankzij) de beperkte diepgang, prettig wegleest en nog wat levenslessen op de koop toe heeft.

En ik heb ook een les geleerd: het is nooit te laat om van je vooroordelen af te komen.

Wat spook jij uit? Boek omslag Wat spook jij uit?
Sophie Kinsella
Roman
The House of books
2009
Paperback
384
Mariette van Gelder

 

Lara Lington heeft altijd al een grote fantasie gehad. Maar nu gelooft ze dat ze echt gek aan het worden is. Normale jonge vrouwen kunnen toch geen geesten zien? Onlangs is Lara's oudtante Sadie overleden en die heeft het voor elkaar gekregen om met Lara in contact te treden - in de vorm van een brutaal, veeleisend meisje dat van dansen houdt.
Zij kan niet rusten voordat haar laatste verzoek is ingewilligd. Lara moet voor Sadie een zoekgeraakte ketting opsporen. Alsof Lara zelf al niet genoeg problemen heeft. Haar nieuwe bedrijfje is bijna failliet, haar zakenpartner is er vandoor, en haar ex heeft een ander. Gelukkig wordt het leven met de sprankelende Sadie een stuk spannender. Hun schattenjacht zorgt voor glamour, intrige en ouderwets warme romantiek.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder