Het geheim van Vesalius – Jordi Llobregat


Imposant debuut

“De geest leeft voort, al het andere is sterfelijk”. Dat is de sleutelzin in Het geheim van Vesalius, het debuut van Jordi Llobregat. Vesalius is de Latijnse naam van Andries van Wesele, een Belgische arts en vooraanstaand anatoom in de eerste helft van de zestiende eeuw. Zijn leven en zijn belangrijkste werk “Fabrica” spelen in het verhaal een prominente rol.

Daniel Amat krijgt een baan aangeboden als professor klassieke talen op de universiteit van Oxford als hem, juist dan, het bericht bereikt dat zijn vader is overleden. De dood van zijn vader is met raadselen omgeven. Kort na de begrafenis raakt hij in gesprek met Bernat Fleixa, een journalist die dringend behoefte heeft aan een scoop om zijn wankelende loopbaan te redden.

Fleixa vertelt aan Daniel dat zijn vader zou zijn vermoord omdat hij het bewijs zou hebben van de vele moorden op fabrieksarbeidsters uit de armoedige wijk Barceloneta. Met wat hulp vinden zij de goed verstopte bewijzen in een nis in de tunnels onder Barcelona.

Het bewijs wordt hen al kort na de vondst ontstolen. Ook anderszins ondervinden zij vooral tegenwerking in hun zoektocht, er zijn teveel invloedrijke personen die van alles te verbergen hebben.

De heren komen in aanraking met Gilbert Pau, een zeer intelligente en eigenzinnige medisch student. Diens gespecialiseerde hulp is meer dan welkom als blijkt dat de moorden op de arbeidsters een experimenteel medisch karakter hebben. Maar ook Gilbert Pau heeft een daverende verrassing in petto.

Vanaf het begin wordt je het verhaal ingezogen, het boeit meteen en de aandacht verslapt geen moment. In hoog tempo wordt een complexe misdaad onthuld. Jordi Llobregat schetst een prachtig sfeerbeeld van het Barcelona van 1888 in aanloop naar de wereldtentoonstelling. Het leven in die stad weet hij heel goed tot leven te wekken, zijn sfeertekeningen en plaatsbeschrijvingen zijn indrukwekkend, mede door de terloops gebrachte stadslegenden.

Daarnaast heeft hij volop aandacht voor allerlei bijzaken die het verhaal alleen maar ten goede komen, zoals de wijdverbreide corruptie, machtsmisbruik, sociale misstanden en hopeloos ouderwets gedrag over de positie van vrouwen: “een vrouw kan geen medicus zijn, laat staan chirurg,omdat zij daar nu eenmaal mentaal onvoldoende voor is toegerust”.

Jordi Llobregat heeft met Het geheim van Vesalius een imposant debuut geschreven. De plot is boeiend, de stijl toegankelijk en heel beeldend, het tempo is hoog zonder dat het gejaagd wordt. Het geheim van Vesalius is een boek dat de liefhebbers van Carlos Ruiz Zafon zeker zou kunnen aanspreken, het lijkt in meerdere opzichten wel wat op diens beste boeken. Er zijn slechtere vergelijkingen denkbaar!

Ten slotte: een compliment aan de vertaler Johan Rijskamp, die er in vlekkeloos Nederlands voor heeft gezorgd dat je geen moment het gevoel hebt een vertaling te lezen.

Het geheim van Vesalius Boek omslag Het geheim van Vesalius
Jordi Llobregat
Thriller
Meridiaan
10 november 2015
Paperback
496
Johan Rijskamp

 

Barcelona, 1888, het jaar van de Wereldtentoonstelling.

Daniel Amat keert terug naar de stad na het overlijden van zijn vader, maar raakt betrokken bij een zaak waarin jonge meisjes op gruwelijke wijze worden vermoord.Bernat Fleixa, straatarme journalist, wil graag een scoop. Samen met Pau Gilbert, student geneeskunde, gaat hij op jacht naar het boek over anatomie van Vesalius - de Nederlander Andries van Wesele. Maar er zijn meer kapers op de kust en een van hen heeft zeer duistere bedoelingen ...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder