De nummers – Chantal van Mierlo


Redelijk thrillerdebuut

Chantal van Mierlo heeft na haar studie International Business diverse functies in het bedrijfsleven vervuld. Na haar debuut als auteur met een kinderboek is in 2015 haar eerste thriller De nummers uitgebracht. Het is een thriller geworden over een interessant gegeven, een medisch experiment dat minder onwaarschijnlijk is dan het lijkt.

Sara is op bezoek bij haar vriendin. Het plan was om daar een weekje te blijven maar onverwachts komt de man van die vriendin thuis. Sara wil de twee, die elkaar niet vaak zien, niet voor de voeten lopen en vertrekt voortijdig. Een goedwillende daad die haar duur komt te staan.

Als zij tijdens de nachtelijke autorit op weg naar huis even niet oplet ziet zij te laat dat er een hert midden op de weg staat waarvoor zij moet uitwijken. Haar auto raakt daardoor zodanig beschadigd dat zij niet verder kan. Sara wordt uit het wrak gehaald door ene Chris. Hij neemt haar mee naar zijn geheime schuilplaats in het bos. Chris blijkt daar niet alleen te zijn, hij verkeert in gezelschap van twee leeftijdgenoten. Zij zijn uit een instelling ontsnapt en op de vlucht. Het valt Sara op dat met hen merkwaardige dingen aan de hand zijn, vooral lichamelijke problemen.

Na enkele dagen van herstel, vreemde gebeurtenissen en bijzondere ontmoetingen keert Sara terug naar Utrecht. Zij blijkt daar niet meer veilig te zijn nu er ongure types achter zijn gekomen dat zij in contact heeft gestaan met de ontsnapte jongeren. Zij komt voor de keuze te staan: haar redders verraden of met hen op de vlucht. De gevolgen van die keuze ontregelen haar leven en het is maar de vraag of alles weer op zijn pootjes terecht komt.

De nummers is een vlot geschreven thriller met een hoog, doch aangenaam, tempo. Het taalgebruik is wel tamelijk eenvoudig, het lijkt eerder op een spannend boek voor oudere jeugd dan op een thriller voor volwassenen. De verhaallijn is ook niet erg bijzonder, chronologisch met af en toe een verandering van perspectief.

De spanningsboog is heel behoorlijk en de plot is interessant genoeg om de aandacht vast te houden.
Maar de ketelmuziek die dit thrillerdebuut heeft begeleid is overdreven. Vergelijkingen met andere succesvolle thrillers en de kwalificatie van De nummers als een boek met de allure van James Bond zijn echt een tikkeltje overdreven.

De nummers is een aardig thrillerdebuut doch de eenvoudige schrijfstijl, de niet bijzondere structuur en de matige diepgang tillen het niveau van dit boek niet uit boven het gemiddelde.

 

De nummers Boek omslag De nummers
Chantal van Mierlo
Thriller
Ambo Anthos
9 juli 2015
Paperback
246

 

Wanneer Sara 's nachts uit een autowrak wordt bevrijd, realiseert ze zich niet meteen dat haar redder daarbij vreemde keuzes maakt. In plaats van haar bij een ziekenhuis af te zetten, neemt de zwijgzame Chris haar mee naar zijn schuilplaats diep in de Belgische Ardennen. Hij verzorgt haar verwondingen, maar houdt haar tegelijkertijd op afstand. Sara zit vol vragen. Waarom verschanst hij zich in de bossen? Is hij op de vlucht? Klopt het dat er andere mensen zijn die ze niet mag zien?

Weer thuis in Utrecht heeft ze er moeite mee haar leven op te pakken. Al snel wordt duidelijk dat haar verblijf in de Ardennen nog een nasleep krijgt. Ze wordt geschaduwd, maar wie achtervolgt haar en hoe groot is de macht waartegen ze vecht?
Experimenten, samenzweringen en geheime agenda’s; wat als de Europese Unie het niet goed met ons voor heeft? De Nummers van Chantal van Mierlo is een extreem spannende thriller van eigen bodem, maar met internationaal allure. Van Mierlo brengt het James Bond-gevoel beangstigend dichtbij: niet in Amerika maar in onze eigen achtertuin schuilt het grootste gevaar. De Nummers heeft alles in zich om de Ik ben Pelgrim van de Lage Landen te worden.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.