De discipel – Hjorth Rosenfeldt


Zinderend spannend

Het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt heeft inmiddels een behoorlijke reputatie opgebouwd met de Bergmankronieken, een serie met Sebastian Bergman in de hoofdrol. Het eerste deel heeft niet helemaal kunnen overtuigen, de verhouding tussen persoonlijke beslommeringen en plot was niet helemaal in balans. In het tweede deel, De discipel, is dat een stuk beter in orde. Is het daarmee een goede thriller?

Sebastian Bergman is psycholoog en heeft een verleden als profiler bij de recherche.  Hij had een bijzonder goede reputatie en werd erkend als één van de toppers in het vak. Tot de grote tsunami van 2004, waardoor hij vrouw en kind verloor. Hij stortte in, zocht aanvankelijk zijn toevlucht in de drank, maar sinds het afzweren daarvan probeert hij te vluchten voor zijn herinneringen door, vooral kortstondige, seksuele avontuurtjes met vrouwen. Zijn carrière is verwoest, doch bij toeval heeft hij kortgeleden toch weer belangrijk werk verricht voor de nationale recherche van Zweden.

Het leek erop dat het bij een eenmalig optreden zou blijven. Bergman gedroeg zich als een egocentrische betweter, een oncollegiale narcist, en zijn reputatie als vrouwenverslinder hielp ook niet. Het team pruimt hem niet en structurele terugkeer is onmogelijk. Tot er een aantal moorden op vrouwen wordt gepleegd op een manier die tot in detail gelijk is aan de werkwijze van Edward Hinde, een seriemoordenaar die door toedoen van Bergman is ontmaskerd. Als Bergman hierachter komt biedt hij zijn diensten weer aan. Een vierde vrouw wordt vermoord, weer dezelfde modus operandi. Het gaat om een vrouw met wie Bergman de nacht heeft doorgebracht, de moord is gepleegd binnen enkele uren na zijn vertrek uit haar huis.

Als vervolgens blijkt dat ook de andere vermoorde vrouwen in het verleden een relatie met Bergman hebben gehad, gaan de vermoedens al snel de kant op van een gerichte vorm van wraakneming door Edward Hinde. Dat lijkt onmogelijk. Hij zit een levenslange straf uit in een zwaar beveiligde gevangenis en contact met de buitenwereld heeft hij alleen onder toezicht. Hij kan de dader niet zijn en een sturende rol lijkt ook niet mogelijk door de bijna perfecte isolatie. En toch wijst alles erop dat Hinde er wel bij betrokken is.

Wat volgt is een genadeloos spannende zoektocht naar de dader(s) waarbij de tijd een belangrijke factor is, want mogelijk heeft de copycat nog meer potentiële slachtoffers op het oog, andere vrouwen met wie Bergman het bed heeft gedeeld.

De discipel is een thriller die maar langzaam op gang komt. Het eerste kwart gaat vooral over de persoonlijke sores van de verschillende personen, naast Bergman zijn dat vooral de teamleden van de nationale recherche. Maar zodra duidelijk wordt dat de wraak is gericht op Bergman wordt de spanning intens en wordt deze naar het einde steeds meer opgevoerd. De bijzondere band van Bergman met een van de teamleden, Vanja, is daarin een belangrijke factor

De discipel is een thriller met een duidelijk Scandinavisch stempel. Een traag begin, veel aandacht voor de privélevens van de hoofdpersonen, moeizaam recherchewerk en gespannen onderlinge verhoudingen. En de bijna spreekwoordelijke sukkel is er ook in de persoon van Haraldsson, de uitgerangeerde politieman die een nieuwe baan heeft gevonden als directeur van de gevangenis waar Hinde verblijft.

Waren er na het eerste deel van de Bergmankronieken nog wat aarzelingen, De discipel maakt de hooggespannen verwachtingen helemaal waar. Het is spannend, goed geschreven in een prettig tempo en een plot dat noopt tot doorlezen. Antwoord op de vraag uit de inleiding:  De discipel is een erg goede thriller!

De discipel Boek omslag De discipel
Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt
Thriller
Cargo
4 juli 2013
Paperback
520
Geri de Boer

Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis. Sebastian Bergman neemt met beide handen het aanbod aan om bij het onderzoek te worden betrokken. Zijn kennis rond de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar, en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn biologische dochter in de buurt te zijn. Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben ? en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder