Het familiegraf – Hjorth Rosenfeldt


Thriller of soap?

Het familiegraf is het derde deel in de Bergmankronieken door Hjorth Rosenfeldt, een serie met Sebastian Bergman in de hoofdrol. De eerste delen was er niet altijd een goede balans tussen de plot en de aandacht voor de persoonlijke sores van de hoofdpersonen. Hoe is dat in het derde deel, Het familiegraf?

De voornaamste hoofdpersonen zijn de teamleden van de Nationale recherche. Bergman (de enige die consequent bij zijn achternaam wordt genoemd) is niet vast aan het team verbonden, maar heeft wel een belangrijke rol. De baas is Torkel , de anderen zijn Ursula, Vanja, Billy en in dit geval nieuwkomer Jennifer.

Bergman heeft het vroeger met Ursula gedaan, de relatie knapte toen hij het ook met haar zus bleek te doen. Torkel doet het nu met Ursula, hoewel beiden zijn getrouwd. Of liever deed, want Ursula is door haar man verlaten en ziet Torkel ook niet meer zitten. Bergman heeft het lang geleden met de moeder van Vanja gedaan en zij blijkt zijn dochter te zijn. Maar zij is daarvan niet op de hoogte en denkt dat Valdemar haar vader is. Die Valdemar blijkt niet brandschoon en wordt gearresteerd op verdenking van ponzifraude  Het ideaalbeeld dat Vanja van haar vader had verbrokkelt. De arrestatie volgt op informatie die door Ellinor aan de politie is overhandigd. Ellinor doet dit om wraak te nemen op Bergman, die het ook met haar heeft gedaan maar die haar op grove wijze aan de kant heeft gezet. Bergman had die informatie verzameld om een wig te drijven tussen Vanja en haar vader opdat hij en Vanja nader tot elkaar zouden kunnen komen, maar bij nader inzien van dat streven afzag. Bergman had Ellinor gevraagd die informatie weg te gooien, maar na de breuk heeft zij anders beslist.
En Billy dan? Hij ziet Vanja wel zitten, maar zij hem niet. Billy krijgt een relatie met My die wel erg snel op samenwonen dreigt uit te draaien, te snel naar zijn zin.

En zo meer en zo verder. Al deze verwikkelingen dragen nauwelijks bij aan de plot.

Die is tamelijk dun en matig uitgewerkt. Het gaat om de vondst van een graf met daarin zes lijken, waarvan vier blijkbaar uit één gezin komen, de ouders en twee kinderen. Die vondst vindt toevalligerwijs plaats in dezelfde periode dat de Afghaanse Shibeka gehoor vindt bij een journalist om de verdwijning van haar man te onderzoeken. Beide voorvallen, de moorden en de verdwijning, hebben zich negen jaar geleden afgespeeld en er lijkt een verband te zijn. Het team van Torkel wordt aan het werk gezet.

Het onderzoek verloopt traag en moeizaam. Enerzijds wordt dat veroorzaakt door het persoonlijke gedoe van de teamleden, anderzijds door het wespennest waarin zij zich blijken te hebben gestoken, maar zeker ook door de gesloten houding van de Afghaanse immigranten.

Het familiegraf is een onevenwichtig boek. Terwijl het privéleven tot in de kleinste details wordt uitgekauwd, is de aandacht voor de plot relatief beperkt. Het duurt lang voor er een ontknoping is, maar eenmaal zover wordt die in te hoog tempo afgeraffeld.

Het is dat de heren Hjorth Rosenfeldt in staat zijn om de aandacht bij het verhaal te houden, doch een betere balans zou zeer welkom zijn. Het familiegraf heeft nu teveel trekjes van een soap en te weinig van een thriller.

Het familiegraf Boek omslag Het familiegraf
Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt
Thriller
Cargo
10 mei 2013
Paperback
448
Geri de Boer

 

Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland vlak bij een kolkende rivier in gevaar. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking. Vlak bij de oever van de rivier steekt een hand uit het zand omhoog.
De politie is snel ter plaatse en ontdekt zes lijken, waarvan twee van kinderen. De nationale recherche buigt zich over de zaak en identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2002 verdween. De andere vier zouden een familie uit Stockholm kunnen zijn, maar zij werden pas vermist in januari 2003, enkele maanden nadat hun lichamen al in het graf lagen.
De nieuwsgierigheid van Sebastian Bergman wordt gewekt wanneer de zaak plotseling wordt overgenomen door de veiligheidsdienst en samen met zijn team gaat hij verder op onderzoek uit.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.