Zondeval – Peter Robinson


Doorsnee whodunnit, wel mooie sfeertekening

Sommige titels kunnen maar beter niet worden vertaald. Het vierde boek van Peter Robinson over Alan Banks heet in het Engels The hanging valley. In het Nederlands heet het Zondeval,  genoemd naar de plaats waar het eerste lijk wordt gevonden, Adam’s Fell. Dit is bedrieglijk, het verhaal heeft hoegenaamd niets te maken met het bijbelse verhaal.

Een eenzame wandelaar vindt tijdens een pauze een stoffelijk overschot. Identificatie is lastig omdat het lijk er al enige tijd ligt, maar via een gecodeerde tandprothese komt Alan Banks achter de identiteit van het slachtoffer. Het blijkt te gaan om ene Bernard Allen, een man die vijf jaar daarvoor naar Canada is geëmigreerd. De vader van Allen is failliet gegaan, het lijkt erop dat de broers Collier, prominente inwoners van het dorp Swainshead (Yorkshire), daar als grondeigenaar een rol in spelen. Banks speculeert over een verband.
Maar er is meer. Eveneens vijf jaar eerder is een moord gepleegd, een zaak die niet is opgelost. Het blijkt te gaan om een detective uit Londen die naspeuring in het dorp deed, maar het is destijds niet duidelijk geworden naar wat, wie en waarom.

Op zijn eigen vasthoudende en rustige manier van werken verricht Banks het onderzoek naar de moorden en gaandeweg ontdekt hij dat er mogelijke verbanden zijn en dat er meer speelt. Het ogenschijnlijk lieflijke dorpje heeft zo zijn eigen geheimen. Achter de façade van rustig toeristenplaatsje met een kleine herberg, wat lokale machthebbers, de stamkroeg en de stereotypische plaatselijke bewoners is meer aan de hand.

Wederom slaagt Peter Robinson erin om in Zondeval een fraai beeld te schetsen van een kleine gemeenschap waarin van alles speelt. De lokale problemen en probleempjes, de onderlinge fricties en de rancunes worden haarfijn blootgelegd. Het sfeertje in het dorp Swainshead is zeer herkenbaar. De verschillende personages worden ook mooi neergezet, met een hoofdrol voor de plaatselijke schone, uitbaatster van de herberg. Ondanks haar zeer religieuze houding en gedrag met bijbehorende afkeer van lichamelijk contact met mannen, heeft zij een sleutelrol in het verhaal. Zij blijkt honing, de mannen zoemen als bijen om haar heen, en zij komt zo veel te weten over wat zich allemaal afspeelt in het dorpje.

Zondeval is een rustig opgebouwd speurdersverhaal, met een klassieke opbouw. De verteltoon is prettig, hoewel soms wat gezapig. De plot is weinig verrassend, al snel weet je waar en bij wie Banks de oorzaak en aanleiding tot de moorden moet zoeken.

Zondeval is aangenaam leesvoer, mooi en kalm geschreven, dat het meer van sfeertekening moet hebben dan van een spannend en origineel plot.

 

Zondeval Boek omslag Zondeval
DCI Banks
Peter Robinson
Thriller
Bruna
2007
Paperback
269
Valerie Janssen

 

Niet ver buiten het dorpje Swainshead ligt een vredige, bosrijke vallei, haast verborgen voor de buitenwereld. Maar iemand heeft de rust die er heerst wreed verstoord. Er wordt een lichaam gevonden dat in verregaande staat van ontbinding verkeert, het tweede mysterieuze sterfgeval in vijf jaar tijd. En het zal niet het laatste zijn... Inspecteur Alan Banks weet dat wanneer een lichaam wordt gevonden, er ook andere zaken aan de oppervlakte komen. Familievetes. Geheime liefdesrelaties. Afgunst.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder