De vrije wereld – Mathijs Hulster


Origineel debuut

Mathijs Hulster
had als zevenjarige twee dromen: proftennisser worden. En schrijver. De tweede is wel uitgekomen. De vrije wereld is zijn debuut, het is het eerste deel in de Portaal-serie.

De vader van Jessy is archeoloog en vindt zijn werk zo belangrijk dat hij vaak laat thuis is. Gelukkig heeft ze twee goede vrienden met wie zij veel tijd doorbrengt. Als het weer eens zover is en haar vader laat thuiskomt van zijn werk worden Jessy en haar vrienden erg achterdochtig. Het lijkt erop dat haar vader, Ron Carver, iets te verbergen heeft. De kinderen zijn nieuwsgieriger dan goed voor ze is en zij vinden een masker. Natuurlijk kunnen ze het niet laten, de verleiding om het even op te zetten is te groot om te weerstaan.

De volgende ochtend worden de drie wakker in een vreemde wereld. Het blijkt om het oude Egypte te gaan ten tijde van farao Ramses I. Het masker is meegekomen. Het blijkt vreemde krachten te hebben en aanvankelijk zijn ze vooral bang voor wat eruit voortkomt. Toch nemen ze het mee. Ze ontmoeten Ailea, een vrouw die al tweeduizend jaar daar verblijft en over magische krachten beschikt. Aanvankelijk is het drietal er vooral op uit om een weg terug te vinden naar de eigen wereld. Dat blijkt nogal lastig te zijn. In plaats daarvan belanden ze in een machtsstrijd tussen goed en kwaad. Dan blijkt dat het heel verstandig is dat zij het masker hebben meegesleept, het vervult en cruciale rol in het beslechten van het bloedige conflict.

Het eerste deel van De vrije wereld is strak geschreven, en het kost geen enkele moeite de aandacht erbij te houden. Ongeveer op de helft wordt het rommeliger, te veel wisselingen van perspectief tussen Jessy, Ailea en Ron Carver. Ook de strijd tussen de verschillende groeperingen komt niet erg goed uit de verf, veel effectbejag waardoor het zicht op de ontwikkelingen een tikje vervaagt.

De personages zijn vrij goed herkenbaar, vooral Jessy is heel behoorlijk uitgewerkt. Het verhaal is inventief, een lichtpuntje in de Nederlandstalige fantasy. Een opvallend aspect zijn de verwijzingen naar conflicten in de tegenwoordige tijd waardoor het verhaal een zekere diepgang krijgt, een extra lading.

De vrije wereld is een overtuigend debuut, vooral het eerste deel is sterk en strak geschreven. Het is jammer dat de auteur de teugels in de tweede helft te veel laat vieren, alsof hij het geduld niet meer kon opbrengen om het tot een goed einde te brengen. Als ook dat deel wat bondiger en strakker zou zijn geschreven zou het een goed boek zijn, nu steekt het alles overziende net boven de middelmaar uit. Toch heeft Mathijs Hulster laten zien dat hij wel een auteur is om in de gaten te houden, het debuut is goed genoeg om uit te zien naar een vervolg.

De vrije wereld Boek omslag De vrije wereld
Portaal-serie
Mathijs Hulster
Fantasy
Zilverbron
Augustus 2016
Paperback
384

 

Als Jessy met twee vrienden een oeroud masker opzet, ontwaken ze de volgende dag in de Vrije Wereld – het land waar de doden voortleven. Met de hulp van Ailea, een tweeduizend jaar oude Chinese vrouw, smeedt Jessy een plan om haar weg uit dit dodenrijk te vinden. Ze leert over magie en haar unieke gave en komt steeds dichter bij haar einddoel: het paleis van de wijze farao Ramses. Maar de geheimzinnige Orde van Apophis zet alles op alles om het masker in zijn bezit te krijgen… De Vrije Wereld is het eerste deel in de Portaal-serie, een bloedstollend young adult-fantasy avontuur.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.