Voor eens en altijd – Andreas Pflüger


Wie wint het ultieme gevecht?
Andreas Pflüger is scenarioschrijver van onder andere Duitse krimi’s. Voor eens en altijd is zijn eerste thriller met Jenny Aaron in de hoofdrol. Zij is een nogal opvallende hoofdpersoon: bij een mislukte actie is deze topagente blind geworden. Vijf jaar later keert zij terug als verhoorspecialist en misdaadanalist.

Jenny Aaron was lid van een elitekorps van de Duitse recherche, een team van personen met uitzonderlijke vaardigheden en met verregaande vrijheid om misdaden op te lossen. Met haar partner Kvist, met wie zij ook in privé een relatie heeft, is zij in Barcelona om losgeld te overhandigen aan extreem gewelddadige criminelen in ruil voor een gestolen schilderij van Chagall. Het gaat vreselijk mis. Kvist wordt neergeschoten en Aaron slaat op de vlucht. Tijdens een doldwaze autorit wordt zij door één van de criminelen beschoten. Zij overleeft het, maar is blijvend blind.

Vijf jaar later. Aaron heeft keihard gewerkt om het leven weer aan te kunnen. Intensieve training heeft haar op het niveau gebracht van geboren blinden. Veel van haar vaardigheden heeft zij kunnen behouden, sommige zijn zelfs beter geworden. Zij keert terug maar de ontvangst is koel. Zij heeft haar partner zwaargewond achtergelaten en dat is druist in tegen de erecode. Toch weet zij langzaam maar zeker te bereiken dat zij weer wordt geaccepteerd.
Dat proces komt in een stroomversnelling als demonen uit het verleden weer opduiken. Ludger Holm, de crimineel die haar heeft neergeschoten en zijn sadistische broer Sascha zijn terug. En met een reden. Die reden heet Jenny Aaron.

Het kat-en-muisspel dat dan begint is gewelddadig, onschuldigen worden gedood, een bus met kinderen wordt gegijzeld, er gebeurt nog veel meer. Dat alles dient als opmaat tot de ultieme confrontatie waar maar één persoon kan winnen.

In Voor eens en altijd is Jenny Aaron wel een heel bijzondere hoofdpersoon. Haar blindheid weet zij te compenseren met een extreem goed ontwikkeld gehoor waarbij zij gebruik maakt van allerlei trucjes om personen te kunnen lokaliseren. Het maakt haar tot net zo’n geduchte strijder als toen zij nog wel kon zien.
Pflüger weet de belevingswereld van deze blinde bijzonder goed te beschrijven. Hij heeft zich uitvoerig laten voorlichten over mensen die op latere leeftijd blind worden. Die inspanning betaalt zich uit.

Aan alles is te merken dat de auteur scenarioschrijver is; er is weinig creativiteit voor nodig om van Voor eens en altijd een spannende film te maken, je ziet het zo voor je. De spanning wordt vakkundig opgebouwd en bereikt een hoogtepunt in de onontkoombare climax.
Helaas is het verhaal wel af en toe verwarrend. Het is niet altijd duidelijk of je de gedachten van Aaron beleeft of dat het een beschrijving is van een situatie. De afwisseling tussen heden en verleden is ook niet altijd even logisch. Het verhaal doet af en toe een stevig beroep op de goedgelovigheid van de lezer, sommige dingen gebeuren net even te toevallig. Het laatste (kleine) minpuntje is de voorspelbaarheid: de dubbelzinnige rol van een belangrijke hoofdrolspeler is nauwelijks verrassend.

Het is hem vergeven. Andreas Pflüger heeft een overtuigend debuut neergezet met een interessante hoofdpersoon, een sterk plot, het nodige gevoel voor de psychologische kanten van de mens. Het wachten op het vervolg met Jenny Aaron is begonnen.

Voor eens en altijd Boek omslag Voor eens en altijd
Jenny Aaron
Andreas Pflüger
Thriller
Xander Uitgevers
12 juni 2017
E-boek
399
Renee Vink

De Duitse Jenny Aaron behoorde tot de top van de politie, een van de allerbesten. Tot een missie in Barcelona catastrofaal mislukt en Jenny niet alleen haar zicht verliest, maar ook haar collega en geliefde Niko zwaargewond achterlaat.
Nu, vijf jaar later, heeft ze geleerd hoe ze in haar donkere wereld kan navigeren, maar wordt ze nog altijd gekweld door het verraad aan Niko. Als Jenny een telefoontje krijgt van haar ex-collega's uit Berlijn, die haar hulp bij het vinden van een seriemoordenaar nodig hebben, krijgt ze de kans haar eer te herstellen.
Wanneer Jenny ontdekt dat ze de dader beter kent dan ze ooit had gedacht, bevindt ze zich al in een razendsnel, bloedstollend kat-en-muisspel in de straten van Berlijn...

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder