Vrije val – Pierre Lemaitre


Aardig idee doch matige uitwerking

In 2011 is dit werk van Pierre Lemaitre uitgebracht onder de titel Rollenspel. Blijkbaar heeft het destijds niet veel gedaan. Nu zijn naam en faam groter is geworden is het blijkbaar tijd voor een tweede poging, met een andere titel: Vrije val. Of het nu wel een succes zal blijken is maar zeer de vraag. Het is niet onaardig maar komt niet in de buurt van zijn beste werken zoals Drie dagen en levenslang en Tot ziens daarboven.

Alain Delambre is al jaren een werkloze HR-manager. De kans dat hij weer aan het werk zal komen in zijn eigen vak is gezien zijn leeftijd minimaal. Hij heeft een armetierig baantje als fabrieksarbeider en weet daarmee het hoofd boven water te houden. Dat verandert als hij zich laat provoceren en een kopstoot uitdeelt aan zijn leidinggevende. Hij wordt ontslagen en wordt tot overmaat van ramp veroordeeld tot een fikse boete.

De redding lijkt nabij als hij de kans krijgt te solliciteren op een vacature die past bij zijn ervaring. Er zijn meer kandidaten. De vier die overblijven moeten een rollenspel spelen, een gesimuleerde gijzeling. Degene die het beste uit de verf komt is de gelukkige. Ondanks stevige morele bezwaren van zijn vrouw gaat hij akkoord met de deelname aan die discutabele procedure. Vanaf dat moment stort hij zich er vol op, kosten noch moeite worden gespaard om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

De titel Vrije val geeft exact aan wat vanaf dat moment met Delambre gebeurt. Net alleen moreel, ook financieel lijkt hij te gronde te gaan. Omdat dat letterlijk ten koste gaat van zijn vrouw en dochters komt hij alleen te staan. Op het moment dat hij niet verder lijkt te kunnen vallen volgt er een bijzondere draai aan het verhaal die alles op zijn kop zet.

Lemaitre kan schrijven, zijn plots zijn inventief, dat heeft hij voldoende bewezen. Ook dit verhaal is aardig bedacht, maar hij valt in de kuil die hij zelf heeft gegraven, het blijkt te complex om geloofwaardig uit te werken. Het is nauwelijks te geloven dat alles precies zo verloopt als hij in de persoon van Delambre  heeft bedacht. Er wordt te veel aan het toeval overgelaten, het speelt een te belangrijke rol in de plot, de manipulatie gaat zo ver dat het nauwelijks meer geloofwaardig is.

Wat Vrije val overeind houdt is de prachtige stijl van Lemaitre, fraai taalgebruik. Ook het sluipende proces waarmee de sterke band tussen Delambre en zijn vrouw langzaam maar zeker losser wordt is prachtig beschreven. Hetzelfde geldt voor de beschrijving van de manier waarop Delambre de relatie met zijn dochters verstiert en de karikaturen die hij maakt van hooggeplaatste functionarissen van het bedrijf in kwestie.

Dat kan helaas niet verhelpen dat Vrije val niet in de buurt komt van zijn betere werk. Het is bij vlagen heel aardig maar dat is te weinig voor iemand van zijn statuur.

Vrije val Boek omslag Vrije val
Pierre Lemaitre
Roman, thriller
Xander Uitgevers
28 augustus 2017
E-boek
351
Jan Steemers

In Vrije val zoomt Lemaitre in op de karakters van invloedrijke managers en toont hun meedogenloze strategieën. Het resultaat is een psychologische thriller zoals alleen Lemaitre ze schrijft: cynisch, humoristisch en indringend!
De 57-jarige Alain Delambre, voormalig hr- manager, is al jaren werkloos. Uit pure wanhoop sorteert hij voor een hongerloontje dozen in een fabriek. Tot er een functie voorbijkomt die perfect bij hem past: hr-assistent. Hij wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Dan blijkt dat de ultieme beproeving nog moet komen. Tijdens een gesimuleerde gijzeling worden de kandidaten getest op hun moed, stressbestendigheid en trouw. Vastbesloten de baan in de wacht te slepen, besluit Alain het spel mee te spelen.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder