Anno Domini 892, rauw geluk– Diverse auteurs


Bewogen periode komt fraai tot leven

Het is het einde van de vroege middeleeuwen, een periode waarin vele volkeren op drift waren, landsgrenzen flexibel waren, diverse religies streden om de meest toonaangevende te worden. Overal werden oorlogen uitgevochten, rooftochten waren eerder regel dan uitzondering en het geloof in hogere machten, welke dan ook, beheerste het dagelijkse leven.
Ofwel: in allerlei opzichten was het een levendige periode, wat is er veel gebeurd!

Het is ook een periode waarvan relatief weinig bekend is. In de bundel Anno Domini 892 zijn vijfentwintig verhalen opgenomen die zich afspelen aan het einde van de negende eeuw. Het gekozen jaartal 892 wekt de schijn van nauwkeurigheid die moeilijk valt te meten, maar het geeft wel aan in welk tijdvak zij zich afspelen. Het zijn fictieve verhalen vermengd met feiten of gebeurtenissen die zouden hebben kunnen plaatsvinden.

Waar sprake is van feiten zijn deze goed controleerbaar. Een mooi verhaal gaat over een volk dat de Karpaten overtrekt, wat resulteert in de totstandkoming van Hongarije als natie. Verschillende verhalen hebben de strooptochten van de Noormannen als onderwerp. De angst die onder de bevolking leefde voor deze nietsontziende woestelingen is in diverse verhalen een belangrijk thema.

De verschillende auteurs zijn er goed in geslaagd de sfeer uit die tijd tot leven te wekken. Hoewel niet alle verhalen even sterk zijn is het gemiddelde niveau heel behoorlijk en is het als bundel heel coherent. Zonder anderen tekort te willen doen wil ik enkele verhalen noemen die langer zijn blijven hangen.

Umar’s opdracht van Hay van den Munckhof is mooi geschreven, in een goed tempo en met een plottwist die vergelijkbaar is met de verhalen van Roald Dahl.
De reis over de Karpaten van Ilona Poot, dat gaat over het ontstaan van Hongarije is sterk.
De genadige grietman (mooie oude term voor een soort rechter) van Ronald van Assen behandelt het thema van broederliefde en de dilemma’s van een rechtspreker op prachtige wijze.
De dood van de krasser door Martin van Meurs over een blind meisje dat wraak neemt op degene die haar verkracht en tegelijk haar lichaam onherstelbaar beschadigt.
Duivelse vrouwen van Karin Wilterdink en Sanne Muller dat laat zien dat ook in die tijd er vrouwen waren die voor hun rechten durfden op te komen en daarin slaagden.

En nog heel wat meer moois. Een bundel als deze met veel verschillende auteurs heeft nadelen en voordelen. Het niveau is wisselend en helaas zijn er ook mindere verhalen, matige stijl, te traag en met een weinig tot de verbeelding sprekend onderwerp. Gelukkig zijn deze in de minderheid.
Deze worden afgewisseld met hele mooie stukken, fraai geschreven, boeiende onderwerpen en thematiek. De goede verhalen overheersen.
Een ander voordeel van een dergelijke opzet is dat zo’n periode vanuit verschillende invalshoeken onder de aandacht wordt gebracht. Het maakt het plaatje een stuk completer.

Met Anno Domini 892 wordt een onbekende periode belicht, een tijdvak uit de geschiedenis waarvan weinig bekend is, met vele lacunes. Deze bundel zorgt ervoor dat er heel wat minder lacunes zijn. Een sterke prestatie met als extraatje dat verschillende verhalen zeer tot de verbeelding spreken en goed zijn geschreven.

Toelichting op de waardering. Een gemiddelde van meer dan drie sterren voor het geheel, de betere verhalen verdienen er zeker vier.  

 

Anno Domini 892 - rauw geluk Boek omslag Anno Domini 892 - rauw geluk
Diverse
Verhalen
Godijn Publishing
Oktober 2017
Paperback
253


Anno Domini 892 neemt je mee naar de vroege middeleeuwen. In de tijd van de Vikingen, monniken, oplichters, pelgrims, koningen en onderdanen manifesteert het rauwe geluk zich in de donkere krochten van het bestaan van toen. Beleef het zelf in vijfentwintig bijzondere verhalen over deze inspirerende periode.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.