Dinsdag is voorbij – Nicci French


Een stap vooruit

Het eerste deel in de reeks van Nicci French met Frieda Klein in de hoofdrol was bepaald niet overtuigend. Het schrijversduo heeft echter heel wat krediet opgebouwd met hun (psychologische) thrillers. Het was dus niet de vraag óf het vervolg aan bod zou komen, maar wel wanneer. Met deel twee, Dinsdag is voorbij, hebben zij een flinke stap vooruit gezet.

Dinsdag is voorbij kent meerdere verhaallijnen. In de keurige woning, een dissonant in een vervallen woonwijk, van de verwarde Michelle Doyce wordt een dode man aangetroffen. Zij kraamt vooral onzin uit en inspecteur Karlsson wordt van haar niets wijzer. Gezien de psychische toestand van de dame roept hij weer de hulp in Frieda Klein.

De vorige keer dat hij haar heeft ingeschakeld heeft Frieda een belangrijke bijdrage geleverd aan de oplossing van een bijzondere misdaad. Twee broers, een tweeling, speelden daarin een rol. Die geschiedenis eindigde met de zelfmoord van de dader en de verdwijning van de sullige van de twee. Althans, zo lijkt het te zijn gegaan, maar gaandeweg lijkt het toch mogelijk dat het anders zit. Frieda heeft het onrustige gevoel dat zij wordt gevolgd.
Zij heeft in die zaak wel de grenzen van haar vak overschreden en heeft nu te maken met een tuchtrechtelijke klacht. Het belemmert haar desondanks niet om op haar geheel eigen wijze ook in de nieuwe zaak haar rol op te eisen.

Het kost enige moeite om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen. Vervolgens kost het minstens net zo veel moeite om zijn gangen na te gaan en een spoor te vinden. Een tip van buitenaf, “volg het geld”, helpt het onderzoek op gang. Ook in dit geval is een riskante en onconventionele actie van Frieda nodig om de zaak te kunnen oplossen.

De verschillende verhaallijnen in Dinsdag is voorbij zitten elkaar nergens in de weg, een prestatie op zich. Een minder vaardige auteur zou gemakkelijk verstrikt kunnen raken. Het is aan het duo wel toevertrouwd om een stilistisch goed geschreven verhaal te produceren. De plot zit ingenieus in elkaar, hoewel het voor niet iedereen een verrassing zal zijn wie achter de misdaad zit.

De setting is weer heel sterk. De stad Londen speelt een belangrijke rol door de beschrijvingen van de nachtelijke wandelingen van de slechte slaper Frieda. De personages zijn goed uitgewerkt en vooral Frieda Klein krijgt steeds meer smoel. De auteurs slaan wel door in hun streven om iedereen herkenbaar te maken. Sommige personages die nauwelijks relevant zijn krijgen te veel aandacht, anderen hadden met gemak buiten het verhaal kunnen blijven. Samen met een trage spanningsopbouw zorgt dat ervoor dat vooral het middengedeelte niet overal goed uit de verf komt.

Het einde van Dinsdag is voorbij is dan wel weer erg sterk. De ontknoping is niet erg verrassend, maar de manier waarop die vorm krijgt is wel heel fraai. En dat het losse eindje uit het vorige deel daarin ook een belangrijke rol speelt is evenzeer sterk uitgewerkt en vormt tegelijk een mooie cliffhanger voor het vervolg.

Zoals gezegd is Dinsdag is voorbij een stuk sterker dan het eerste deel in de reeks. Het is zelfstandig te lezen doch dat is zeker af te raden. Het lezen van Blauwe maandag voorafgaand aan dit boek heeft absoluut meerwaarde. Op naar het volgende deel in de reeks!

Dinsdag is voorbij Boek omslag Dinsdag is voorbij
Frieda Klein
Nicci French
Thriller
Anthos
2012
E-boek
466
Irving Pardoen


In een vervallen huis in Oost-Londen wordt het opgezwollen, met vliegen bedekte lijk van een man aangetroffen, rechtop in een leunstoel. Het huis is van Michelle Doyce, een kwetsbare vrouw met ernstige psychische problemen. Onderzoek toont aan dat de man pas na zijn dood naar het huis is overgebracht. De enige informant is Michelle, maar haar uitspraken stellen de recherche voor raadsels. Inspecteur Karlsson roept Frieda Klein te hulp, en weer raakt zij verstrikt in de duistere kanten van het leven. Zij komt erachter dat het slachtoffer geen onschuldige was, maar een gewiekste zwendelaar die profiteerde van de angsten en noden van anderen. Wanneer Frieda meer te weten komt over diens verleden en ook zijn slachtoffers leert kennen, blijkt ze in groot gevaar te verkeren en meer vijanden te hebben dan ze dacht.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder