De moord op Harriet Krohn – Karin Fossum


Ragfijne psychologische roman
Als het om de componenten gaat schrijft Karin Fossum traditionele thrillers. Er is een misdaad, een motief, één of meer daders, een wapen en een inspecteur die de zaak onderzoekt en oplost. Maar verder wijken haar thrillers in één of meer opzichten af van vele andere. In dit geval, De moord op Harriet Krohn, zijn het de psychologische invalshoek en de opbouw die zorgen voor een bijzondere roman.

Op nog geen kwart van De moord op Harriet Krohn is alles al wel duidelijk. Het is bekend wie de dader is, wat en waarom hij een misdaad heeft gepleegd en hoe dat in zijn werk is gegaan. Wie dan denkt dat het politieonderzoek meteen aan de orde komt heeft het mis. Te gewoon voor Karin Fossum.
Zij beschrijft hoe de dader, Charlo Torp, na de misdaad in paniek raakt en op weg naar huis bij een ongeluk betrokken raakt. Daarna neemt de paniek langzaam af en krijgt Torp de tijd om een en ander recht te zetten. Hij lost een speelschuld van circa € 200.000 kronen in, hij herstelt de band met zijn dochter door voor haar een wens in vervulling te doen gaan en hij vindt een baantje op een manege.

Maar dan. Als hij denkt iets van rust te hebben gevonden wordt hij, op zijn werk, bezocht door Konrad Sejer, de inspecteur om wie deze serie draait. We zijn dan inmiddels op twee derde. Het is de scherpe, alerte Sejer die elk detail onderzoekt en Torp steeds meer weet te verontrusten. In de rest van De moord op Harriet Krohn beleef je mee hoe de dader verstrikt raakt in zijn leugens. Het is uiteindelijk het ongeluk op de avond van de misdaad dat Torp fataal wordt.

Karin Fossum heeft een herkenbare stijl en toon. Zij vertelt het verhaal heel rustig en zorgvuldig. In haar verhalen beperkt zij zich tot de kern. Niet zoals bij veel andere Scandinavische auteurs (te?) veel aandacht voor de zieleroerselen van de politieman. Diens privéleven blijft vrijwel geheel uit beeld en wat hij op persoonlijk vlak meemaakt komt maar mondjesmaat aan de orde. Het zorgt er wel voor dat de spil in deze reeks, Konrad Sejer, lang meegaat zonder enige irritatie of een gevoel van gewenning op te roepen.

De moord op Harriet Krohn is allesbehalve een doorsnee thriller. Het is vooral de ragfijne  beschrijving van de psychische ineenstorting van een meelijwekkende figuur die uit wanhoop een misdaad pleegt die door zijn onervarenheid op dat vlak volkomen uit de hand loopt.
Het is weer een degelijk stukje vakwerk van Karin Fossum.

De moord op Harriet Krohn Boek omslag De moord op Harriet Krohn
Konrad Sejer
Karin Fossum
Thriller
Marmer
April 2018 (oorspronkelijk 2008)
Paperback
262
Annemarie Smit


De veertigjarige Charlo Torp zit diep in de put. Zijn vrouw is overleden aan leukemie, hij is al twee jaar werkloos, heeft een speelschuld en hij heeft weinig contact met zijn tienerdochter. Hij is ervan overtuigd dat het meeste wel weer goed komt, als hij er financieel maar weer bovenop komt. Hij moet dus iets doen met zijn leven.
Om zijn schulden te kunnen afbetalen berooft hij een oudere vrouw. Maar er gaat iets fout, de vrouw wordt vermoord. Het boek volgt Charlo, zijn gedachten en gevoelens over wat hij heeft gedaan en het leven dat zich voor hem lijkt te openen. Dan verschijnt Fossums held Konrad Sejer op het toneel.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder