Alya – Hay van den Munckhof

De cover van Alya door Hay van den Munckhof
Afbeelding van de hoofdpersoon Alya in het gelijknamige boek van Hay van den Munckhof


Alya, een bijzondere jongedame

Deze debuutroman van Hay van den Munckhof is het eerste deel van een tweeluik over de veertienjarige Alya. In het islamitische Cordoba van het jaar 842 beheerst Alya de talen van alle omliggende landen. Dankzij Oncha, haar slavin uit Navarra, spreekt zij zelfs het Frankisch van de koninkrijken in het noorden. Als dat de emir ter ore komt, blijkt Alya’s gave niet alleen een zegen te zijn. Zeer tegen de zin van haar vader stuurt de emir Alya als tolk mee met een gezantschap naar het christelijke Navarra. Dat wordt het begin van een barre tocht, die Alya dwars door het negende-eeuwse Europa voert.

Laatbloeier

Sommige wijnen hebben jaren van rijping nodig om voldoende kwaliteit te krijgen. Datzelfde zou je kunnen zeggen van het schrijftalent van Hay van den Munckhof (1949). Na een lange loopbaan voor de klas heeft hij nu de tijd zich volop op het schrijverschap te storten. De eerste verhalen zijn in 2006 gepubliceerd en langzaam maar zeker volgde er meer. Een minidoorbraak was misschien wel de prijs voor het beste verhaal in de bundel Anno Domini 892.
Inmiddels is onlangs zijn debuutroman Alya verschenen en in september verschijnt het tweede deel van dit tweeluik.

De boeiende geschiedenis van Alya

Het verhaal begint in het jaar 842 en speelt aanvankelijk in het islamitische Cordoba (toen Qortuba).  Alya is een jong meisje dat er jonger uitziet dan haar leeftijd van veertien jaar. Haar vader heeft een belangrijke functie aan het hof van de emir. Vrouwelijke rondingen vertoont zij nog nauwelijks en dat komt haar later goed van pas als het beter is dat zij zich als jongen voordoet. Zij beschikt over de gave om zich vreemde talen razendsnel eigen te maken.

Het is een bijzonder onrustige periode in Europa en allerlei partijen strijden om hun territorium uit te breiden. De emir heeft ook snode plannen en daarbij komt de talenkennis van Alya goed van pas. Zij wordt om die reden onderdeel van een missie naar het christelijke Navarra. Het gezelschap arriveert daar niet; er gebeurt onderweg veel en van alles en het resultaat is dat Alya er alleen voor komt te staan in uiterst vervelende omstandigheden. Gelukkig beschikt zij, naast haar talenknobbel, over de broodnodige creativiteit en slimheid. Maar het zit op de juiste momenten ook mee en ook die dosis geluk heeft zij hard nodig om te overleven en de hoop op terugkeer naar Cordoba levend te houden.

Combinatie van persoonlijk verhaal en geschiedenisles

Alya is een combinatie van een persoonlijke geschiedenis en een indirecte beschrijving van het leven in de negende eeuw. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van deze jongedame en de auteur weet dat heel levensecht te presenteren. Het zou zomaar kunnen dat zijn onderwijservaring hem hierbij goed van pas komt.
Daarnaast etaleert hij een grote kennis over wat zich zoal in die periode afspeelde. Europa was het strijdtoneel van elkaar bestrijdende volkeren met ook nog eens grote verschillen in religieuze achtergrond. Voeg daar de plundertochten van de Vikingen bij alsmede slavenhandel en dan zijn er voldoende ingrediënten voor een hardvochtige en bloedige periode waarin een mensenleven weinig waard is.

Aangename stijl

Hay van den Munckhof heeft in zijn verhalen al aangetoond dat hij over een aangename schrijfstijl beschikt. Alya leest vlot en kent een goed tempo. De belangrijkste personages worden voldoende uitgediept en met de sfeertekening zit het ook goed.

Hoewel het een boek lijkt dat vooral bij jonge lezers in de smaak zou kunnen vallen kunnen ook volwassenen zich er prima mee vermaken.
Alya is geschikt voor alle leeftijden, maar als je met boeken als deze de jeugd nog niet enthousiast weet te maken voor het lezen van boeken dan moeten we ons ernstig zorgen maken.

Meer informatie over het boek

 

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

4 gedachten over “Alya – Hay van den Munckhof”

  1. Klinkt interessant, Jan. Vroege Middeleeuwen zijn altijd zo’n onbekend terrein. Het klinkt een beetje als een YA boek. Is het dat ook?

    Beantwoorden
    • Is inderdaad vrij onbekend en door dit boek krijg je enigszins een beeld. Ik zou het zelf ook kwalificeren als YA maar zeker ook geschikt voor volwassenen. Ik vond het zeer de moeite waard.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder