Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Middeleeuwen – Paul Christiaan Smis

Historische verhalen uit de middeleeuwen door Paul Christiaan Smis
De coverafbeelding van Historische Verhalen is het schilderij De heren van Montfoort, maker onbekend


Formule heeft zijn vorm gevonden

Paul Christiaan Smis brengt lang vergeten verhalen terug uit een wereld die wild in beweging was. Hij laat zien hoe rauw het leven kon zijn in de Middeleeuwen, doordrenkt van angst voor ziektes, dood en hogere machten. Niet zonder ironie trekt Smis aan de sluier van ‘goed en kwaad’ die ook toen al lag over het menselijk denken en handelen.

 

Over de formule van Historische verhalen

Dit is inmiddels het vijfde deel in de reeks Historische verhalen. Het is de eerste die verhalen bevat van één auteur, Paul Christiaan Smis. Aan een eerdere bundel had hij al enkele bijdragen geleverd.

De formule heeft inmiddels min of meer vaste vorm gekregen. Elk verhaal begint met een plaats- en tijdbepaling, het omvat een klein aantal pagina’s. Het wordt gevolgd door een korte toelichting op de tijd waarin het speelde en de toenmalige omstandigheden en ter afsluiting volgen enkele tips om verder te lezen als je je verder wilt verdiepen.

Deze bundel gaat over de Middeleeuwen

De periode waarin de korte verhalen uit de Middeleeuwen zich kunnen afspelen is in deze bundel heel ruim genomen. De middeleeuwen duurden circa duizend jaar en eindigden ongeveer aan het einde van de vijftiende eeuw. Geografische beperkingen heeft Smis zichzelf niet opgelegd hoewel het merendeel van de verhalen zich afspeelt in westelijk en centraal Europa.
De variatie in onderwerpen is groot. Veldslagen, kwesties inzake troonsopvolging, list en bedrog, religieuze gebeurtenissen zoals kruistochten en een enkele keer een min of meer menselijke geschiedenis over (verloren) liefdes.
Het is knap dat iemand in staat is over zo veel onderwerpen een verhaal te schrijven en tegelijk te voorkomen dat de verveling toeslaat. Dat gevaar ligt op de loer door het voorspelbare stramien en doordat vergelijkbare onderwerpen in eerdere bundels al aan de orde zijn gekomen.

Lezen in etappes

Korte verhalen uit de Middeleeuwen is geen bundel die je achter elkaar uit leest. Als je te veel van deze verhalen achtereen tot je neemt dan wordt het monotoon. Enerzijds komt dat door de strakke formule, anderzijds komt dat doordat de toon in veel van de verhalen vergelijkbaar is.

Het is jammer dat er weinig ruimte is om te variëren. Sommige verhalen zijn net niet te lang, andere verdienen meer pagina’s. Een groter bezwaar is dat je nauwelijks de gelegenheid krijgt om te wennen aan mensen en aan setting; voordat je het weet is het alweer voorbij en begint een volgend verhaal. Die beperkte ruimte staat er ook aan in de weg dat personages kunnen worden uitgediept.

Je moet het hebben van de verhalen op zich. Een aantal is minder interessant en beklijven niet. De interessantste verhalen, en daar zijn er gelukkig genoeg van, hebben een bijzondere twist of belichten een interessante geschiedenis. Het eerste verhaal is daarvan een mooi voorbeeld; dat gaat over de mogelijke ontstaansgeschiedenis van Van den vos Reynaerde.
Het laatste verhaal is evenzeer interessant omdat hierin op een wel heel bijzondere wijze wraak wordt genomen.

Kortom, ook deze bundel, Korte verhalen uit de Middeleeuwen, kent weer veel variatie in onderwerpen en aantrekkelijkheid. Niet alles is boeiend, het meeste gelukkig wel. Er is één constante en dat is de aangename stijl van de schrijver.

Meer informatie over dit boek:

Eerdere besproken delen:
Historische verhalen
Historische verhalen, oudheid
Historische verhalen, bundel II

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder