Wensen staat vrij – Sara Lövestam

 

Web van leugens

Sara Lövestam (1980) is een schrijfster die al wat (onvertaalde) literaire romans heeft geschreven. Haar debuut in het misdaadgenre was, De verdwenen dochter. Volgens het genootschap van Zweedse misdaadauteurs was dit het beste thrillerdebuut van 2015 en ook in Frankrijk is het in de prijzen gevallen. Inmiddels is het tweede deel in deze reeks in vertaling uitgebracht met als titel Wensen staat vrij.

Ten opzichte van het eerste deel is er in de situatie van de hoofdpersoon, Kouplan zoals hij zich noemt, weinig verandering gekomen. Hij is nog steeds illegaal in Zweden. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat een (gedwongen) terugkeer naar zijn geboorteland levensgevaarlijk is. Hij heeft geen andere keuze dan onder de radar te blijven tot hij een nieuwe poging tot het aanvragen van een verblijfsvergunning kan wagen. Tot die tijd houdt hij zich in leven met de het statiegeld van blikjes. En met een ogenschijnlijk kansloos bestaan als privédetective.

Geboren leugenaar

Een tweede opdracht is er nog niet van gekomen. Maar op een wonderlijke manier komt hij in aanraking met Jenny Svärd, wethouder. Haar is geld afhandig gemaakt door een vrouw die met de noorderzon is verdwenen. Zij hebben ongeveer tien maanden een relatie gehad en Svärd, die zichzelf een wereldwijze vrouw vindt, is in de mooie praatjes van deze onbekende schoonheid getrapt. Naar de politie gaan is geen optie. Svärd wil om verschillende redenen niet dat dit bekend wordt, maar de belangrijkste reden wordt al snel duidelijk: aan de herkomst van haar vermogen hangt een luchtje. De dreiging dat het aan de grote klok wordt gehangen volstaat om zich koest te houden. En toen was daar Kouplan.

Hij blijkt bij uitstek geschikt om het klusje te klaren; Kouplan heeft er alle belang bij om niet op de voorgrond te treden. Ondanks zijn beperkte middelen weet hij de identiteit van de oplichtster te achterhalen. Hoewel: de identiteit? Het blijkt er slechts één te zijn. Deze dame heeft meer slachtoffers gemaakt, telkens onder een andere naam. Die kennis krijgt hij niet vanzelf. Kouplan weet de vrouw te vinden, zij weet het vertrouwen te winnen van de naïeve Kouplan. Met open ogen trapt hij in de gladde praatjes van deze geboren leugenaar. Tot hijzelf door haar wordt belazerd.  

Prettig vervolg

Sara Lövestam doet blijkbaar niet aan rustige inleidingen. Net als in de voorganger is in Wensen staat vrij het spel meteen op de wagen. Wat niet wil zeggen dat het een verhaal is waarin het alleen maar om actie gaat. Stukje bij beetje onthult zij meer over de hoofdpersonen. Jenny Svärd blijkt in het dagelijkse leven hard te moeten werken om haar imago overeind te houden. Haar kwetsbaarheid en zwakke momenten bewaart zij voor thuis.
Van Kouplan kom je ook meer te weten. Geboren in een ander land, met een verrassende achtergrond, met een andere naam, maar de grootste verrassing is het geslacht van deze persoon. Die laatste verrassing had van mij niet gehoeven. Het leven van Kouplan is al lastig genoeg en deze extra complicatie is net even te veel van het goede.

Het tempo in Wensen staat vrij is nogal hoog; het lijkt een compensatie voor de voor een thriller relatief geringe spanning. De lezer wordt, net als de hoofdpersonen, geregeld op het verkeerde been gezet, het maakt nieuwsgierig naar de afloop. Maar op sommige momenten is het echt lange halen, snel thuis. Het zorgt er wel voor dat je vlot kunt doorlezen, ook omdat het taalgebruik eenvoudig is. Zoals in de vorige bespreking gezegd: de auteur heeft Zweedse les aan immigranten gegeven en is daarom in staat om moeilijke zaken simpel te verwoorden.

Sara Lövestam is er weer in geslaagd om een boeiende thriller te schrijven. Niet groots, maar goed genoeg om naar een volgend deel uit te zien.

Wensen staat vrij
Kouplan
Sara Lövestam
Thriller
Stortebeeker
2019
Paperback
291
Edith Sybesma
9789492750136
Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder