Boek versus beeld #10: De vrouw in de kooi

 

De vrouw in de kooi

Het boek is beter dan de film. Met zo’n opmerking is het altijd gemakkelijk scoren. Maar klopt het ook of is het een poging om interessant te doen zonder onderbouwing. Ik waag een poging om tot een gemotiveerder oordeel te komen aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Er zijn vier punten te verdelen: ex aequo, een kleine overwinning of een afgetekende zege.
Inmiddels al aflevering #10: De vrouw in de kooi, een thriller van Jussi Adler-Olsen.

Het boek

Dat heb ik gelezen in oktober 2012. Aangestoken door de vele positieve besprekingen moest het er maar eens van komen. Het wil nog weleens gebeuren dat ik dan enige teleurstelling voel omdat het helaas toch minder goed is dan verwacht, maar bij dit boek was dat niet zo.

De vrouw in de kooi vond ik een prima thriller, zie mijn bespreking. Goede opbouw, sterke plot die op een uitstekende manier is uitgewerkt en fascinerende hoofdpersonen.

In het kort het verhaal:

Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps te onderzoeken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.

Brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.

De film

De film heb ik onlangs gezien, medio januari 2020. Ik was vooral benieuwd naar de hoofdrolspelers. Van deze reeks heb ik zeven boeken gelezen en je vormt in je hoofd een beeld bij de hoofdpersonen. Dat viel mee! Geloofwaardige hoofdrolspelers met trekjes en eigenaardigheden die passen bij de “boekpersonages.”
Ook het verhaal is goed gebracht. Ook hier een kalme opbouw, met goed getimede afwisselingen tussen heden en verleden. De spanning wordt langzaam en goed gedoseerd opgebouwd.

De film is verdienstelijk en doet wat mij betreft niet onder voor het boek.

Conclusie

Een gelijkspel: 2 – 2.

Tussenstand

Waarmee de tussenstand nu 25 – 15 is voor het boek.

Zie voor eerdere afleveringen deze link naar de pagina Boek versus beeld

#1 Knielen op een bed violen
#2 No country for old men
#3 De stad der blinden / Blindness
#4 Voltreffer / One shot
#5 Mannen die vrouwen haten
#6 We moeten het even over Kevin hebben
#7 Shutter Island
#8 Ver weg van het stadsgewoel
#9 De rest van de dag

NB: over de uitslag mag worden gecorrespondeerd maar hij staat wel vast.

Wordt vervolgd.

Share

Ontdek meer van JKleest

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.